3. jul, 2017

De week van 5 maart

Zondag vierde Mitch zijn verjaardag. Ik ben met Rox, Myrthe, Oscar en Somni in Rox’ auto naar Vleuten gegaan, Shahbanou en Harm met Isa en Jiro gingen iets eerder omdat ze op tijd thuis moesten zijn om A&A op te vangen wanneer Michael ze zou brengen. Manika maakte zelf lekkere taart, wraps met zalm en met gerookte rauwe ham, en courgettesoep, bij de kazen en salades werd stokbrood geserveerd en er gingen schalen met leverworst en gekookte worst rond. Jiro vond die wraps best lekker. Het werd gezellig druk met familie, vrienden en kennissen, met of zonder kinderen. De jongeren vermaakten zich uitstekend, in drie leeftijdgroepjes. Met Rox enz. ben ik ook weer mee teruggegaan naar Amsterdam. Emran kwam even langs, hij had gebeld toen ik weg was en ik heb hem zodra ik thuis was teruggebeld. Of ik kon helpen met Spaans. Jawel hoor. Tussen neus en lippen door heb ik ook nog geleerd dat gana(s) ‘lust, trek, zin’ betekent. Ik dacht eerst dat het ‘geld, poen’ betekende omdat ganar ‘verdienen’ is. Maar ik zat er dus glad naast. Er werd wat gepaswoord om allerlei tv-programma’s heen, het was een paar uur stil aan het front. Ik kreeg wel weer zin in iets; er was nog een restje soep over—nu niet meer. Toen iedereen Zzz gezegd had ben ik nog wat Ben Okri gaan lezen met een slaapmutsje erbij. Morgen gaan alle kindertjes weer naar school—heel leerzaam.
Maandag verder met Ben Okri. We hebben ons bezondigd aan een half uurtje paswoorden en wat gekout tussendoor. Na de lunch, brood met kaas met Marmite (1×) en leverpastei (2×), heb ik bij AH aardappels, venkel, drumsticks, vleeswaren, een blikje bruine bonen, eieren, wijn en pils aangeschaft. Om kwart over drie was het tijd om A&A van handbal/zumba te halen. Dan blijf ik gewoonlijk tot etenstijd aan de overkant hangen; dan naar huis om de kranten te lezen en te eten. Menu van de dag: aardappels met paksoi (ik dacht dat ik broccoli/bloemkool had ontdooid, maar dat bleek niet het geval) en een bal gehakt; slagroomvla toe. ’s Avonds weer paswoorden.
Dinsdagmorgen heb ik een tijd voor me uit zitten denken, of liever om me heen. Dingen van vroeger die leuk zijn om aan basisschoolleerlingen te vertellen. Over stoomtreinen, met stokers, stationschefs met fluitje en spiegelei, perronkaartjes. Dat heb ik zelf allemaal nog meegemaakt.  Jeugdboeken. Over oom Frits die op zijn motorfiets op visite kwam en als hij ergens verbaasd over was (of deed alsof) dingen zei als ‘sapristie’ en ‘sakkerloot’. Toen ik zulke boeken las werden die uitroepen allang niet meer gebezigd. Er zijn natuurlijk veel meer dingen van voor mijn tijd, de paardentram, koetsen en rijtuigen als normale middelen van vervoer. Maar wat ik nog wel heb gezien zijn de verkeersagenten die midden op een druk kruispunt een stopbord heen en weer draaiden, bij wijze van stoplichten. Afijn, zo heb ik een tijd om me heen zitten denken. Toen heb ik een tosti kaas-ontbijtspek gemaakt voor de lunch. Er stond een flinke afwas te roepen: “Doe mij!” Wie ben ik om dan nee te zeggen? Daarna heb ik drumsticks gebraden en aan stukken gesneden aardappels en bleekselderij gestoofd. Alvast voor ’s avonds. Na het Parool kreeg ik zin in het diner van stoofsel met drumstick; slagroomvla toe. Daarna de NRC en weer wat paswoorden.
Woensdag onverdroten nog meer paswoorden. De groepsapp is multifunctioneel, na wat gemopper daar over het weer besloten we naar Varkiza te verkassen. Maar eerst even brood met metworst, gebraden gehakt en palingworst, toen heb ik Ben Okri uitgelezen. Het volgende Novib-boek staat klaar: Lozen van Lindsey Collen. ’s Middags heb ik aan de overkant op de kinderen gepast, Shahbanou en Harm moesten naar school voor rapportengesprekken. Om etenstijd naar huis, voor het Parool en de warme maaltijd (als gisteren, maar in andere verhoudingen), daarna de NRC. Frieda meldde dat ze in Griekenland was aangekomen, Reggy en ik zeiden dat we achter haar aan kwamen. Lekker fantaseren over zon, zee, cicaden, bougainville, oleanders, souvlaki, païdhakia, chtapodhi, kalamarakia, retsina, Metaxa.
Donderdag gauw aan de Elsevier van vorige week. Omdat ik er gek op ben: geroosterd brood (½ metworst, ½ gebraden gehakt, ½ palingworst, ½ kaas). Na een paar weken vakantie zijn A&A&I deze week weer naar school. Toen ik A&A ging halen hebben we gewacht tot Isa ook klaar was. We zijn gezamenlijk naar huis gelopen, waar de meisjes shirtjes hebben gepast die Shahbanou voor ze had gekocht. Na een half uurtje zijn we naar Uzzi gegaan. Isa is wakker gebleven (!), ze had de grootste schik. Voordat we weer naar huis gingen kregen de meisjes alle drie een spikkelijsje van Uzzi. Harm had een paar kippen gehaald bij KFC, Shahbanou had er een salade van komkommer, tomaten en kaas bij gemaakt. Abigail had niet veel trek meer (bij Uzzi een patatje, een cheeseburger en een frikandel speciaal), maar ik kon nog wel wat op. Voordat ik naar huis ging heb ik met Harm nog een fijne whisky gedronken. Ik heb een hoop berichten gewist op mijn mobiel, hij begon kuren te vertonen door overbezetting. Wifi-haperingen, razendsnelle acculeegloop, dat soort ongemakken. Het lijkt erop dat de grote schoonmaak effect heeft gesorteerd. ’s Avonds laat nog wat paswoorden, maar Frieda was afwezig, zeker op zoek naar een geschikt huisje in Varkiza. Reggy had het over Odysseus, maar ik zei laat ze maar oppassen, dat wordt een zwerversbestaan.
Vrijdag verder met de ouwe Elsevier. Voor de verandering ben ik weer eens aan het bakken geslagen, een uitsmijter kaas-ontbijtspek op geroosterd brood. Om krantentijd eerst even naar AH (bananen, melk, koffiemelk, suiker, yoghurt Griekse stijl) en Galli (whisky). Het eten was al ontdooid, vlindertjespasta met makreel. De emmer yoghurt heb ik nog even dicht gelaten, een paar kleine bananen dienden mij tot toetje. Na Elsevier en de kranten ben ik weer eens in VN gaan lezen. Laat op de avond nog wat paswoorden, een leuke afsluiting van de dag met hoofdbrekens over nog niet opgeloste vondsten.
Zaterdagmorgen brood met metworst, gebraden gehakt en palingworst. De oude VN heb ik nu uitgelezen; de Jonge Schrijvers Gids (ik zou het aan elkaar schrijven) ligt al klaar, ik liep dus wat achter. De zaterdag is altijd voor een deel gevuld met de dikke kranten, maar er was evengoed nog tijd om te appen (ook een paar paswoorden). Menu van de dag: aardappels, prei en een gehaktbal.  

De week van 12 maart

Zondagmorgen genoten van Elsevier en geroosterd brood. ’s Middags werd Amara’s 8e verjaardag gevierd, met het gezin en verder Rox, Henk, Myrthe, Somni, Brigitte, Jurgen, Dimitri, de Webertjes minus Zoë (zij was bij een vriendin) en mijzelf. Later kwam Oscar, Myrthe was al weg naar waar haar plicht haar riep. Jiro stopte me vol met chips, toastjes, stokbrood, “Alsjeblieft opa.” En ik had al twee stukken taart achter de kiezen! Toen ik een beetje duf werd ben ik naar huis gegaan (alle anderen waren al vertrokken)—als mijn ogen dichtvallen kan dat net zo goed thuis als op visite. Na even te hebben zitten uitpuffen viel het toch wel mee, en dus besloot ik de afwas te doen. Op een paar pannen na, ik moet mezelf niet al te veel verwennen. Laat op de avond hebben we nog even paswoorden de revue laten passeren, er was nog voorraad, maar voorlopig kwamen we er niet uit.
Maandag ben ik begonnen met de VN Jonge Schrijvers Gids. Lekker gebruncht met geroosterd brood (palingworst, gebraden gehakt). Ik heb de wasmachine gevuld met handdoeken, theedoeken, overhemden en shirts, maar de was niet meteen gedraaid. Om kwart over drie was het tijd om A&A van handbal/zumba te halen, bij de gymzaal—Abigail komt daar naartoe lopen. De meisjes waren verrukt van de voorjaarsbloemen. “Narcissen?” “Nee, die hebben van die trompetjes. Het zijn krokusjes.” “O ja!” Na thuiskomst ben ik met Amara naar Intertoys gegaan, ze wilde voor haar verjaardag onder meer een paar van die momenteel populaire ballen met poppetjes erin, maar ze waren uitverkocht. Ze had nog een andere hartenwens: Monopoly Jackpot, daar had ze al vaak watertandend naar staan kijken. Zo had ze in elk geval alvast wát. Thuis had ik een heerlijke maaltijd in het vooruitzicht, aardappels met bleekselderij en een drumstick; yoghurt met frambozenjam toe. In de late uurtjes hebben we nog wat paswoorden gedaan, daarna heb ik me weer op de jonge schrijvers gestort.
Dinsdagmorgen nog meer jonge schrijvers. Klaar in de trommel: de dagelijkse was van handdoeken, theedoeken, overhemden en shirts. Wasmiddel in het bakje, aanzetten en draaien maar. Alweer geroosterd brood en paswoorden met Reggy. Wat later ben ik naar AH gegaan voor groenten, suddervlees, brood, kaas, leverworst en kaasblokjes, keukenpapier, vlamtosti’s, Italiano, Steradent en een gerookte makreel. Een halve makreel heb ik meteen als tussendoortje opgegeten, soms ben ik een echte trekvogel (honger is voor elders). Langzamerhand werd het tijd voor de kranten. Menu van de dag: aardappels met venkel en een drumstick. Ik had al een tijdje Onze Taal 2/3 in de la liggen; nu lezen dan! Weer wat paswoorden, en ik heb Lozen van Lindsey Collen aangebroken.
Woensdag ben ik eerst gaan stemmen en daarna pas gaan ontbijten. Het was prachtig weer. Omdat ze zo’n 4 à 4½ uur moeten sudderen heb ik bijtijds de stooflappen opgezet. Na die van gisteren heb ik nóg een dagelijkse was gedraaid (ondergoed en sokken, overhemden en shirts). Menu van de dag: aardappels met snijbonen en suddervlees; yoghurt met banaan en kaneelsiroop toe. Ik ben geboeid door Lozen, later kwamen we ook weer toe aan paswoorden.
Donderdag eens wat anders, geroosterd brood met uitsmijter. Het was prachtig lenteweer, nog mooier dan gisteren. Geen sjaal om toen ik naar AH ging (aardappels, uien, bananen, courgettes, beleg, melk, mokkapaddo’s, appelmoes en rabarbercompote om in de yoghurt te doen, vuilniszakken van steviger kwaliteit dan de rol die ik laatst heb gekocht—rotzakken, met permissie, ze scheuren waar je bij staat). Met pijn en moeite heb ik zo’n rotzak naar de container weten te brengen zonder onderweg de helft te verliezen. Nadat ik met A&A had gewacht tot Isa klaar was, zijn we eerst naar huis gegaan, daarna naar Intertoys voor tegoede cadeautjes—nog geen ballen, maar Amara zag Parfum Djamila Dream en een 3-pack foamklei die ze wel wilde hebben—, toen naar Jamin voor Twizzls en de Hema voor andere cadeautjes (ook voor de rapporten), waar Abigail haar slag kon slaan, en waar ik een standaard rookworst, Engelse drop en een pakje roggebrood heb gekocht (ik maak me sterk dat de spellingchecker er roggenbrood van wil maken, maar ik heb me al genoeg vermaakt met de bruinenbonensoep), tenslotte naar ’t Puntje (Uzzi was er niet, wel Achmet). Thuis op het Honk aten we tagliatelle. ’s Avonds was er voetbal met whisky, na afloop kwamen de paswoorden weer een beetje op gang. Thuis op Het Hoogt heb ik een beginnetje gemaakt met de kranten; voor het slapen gaan redde ik nog net Het Parool. 
Vrijdag dus de NRC van donderdag. Opnieuw geroosterd brood (½ kipleverworst, ½ metworst, 1 ham, 1 kaas). Ik had zowaar zin in de afwas, dat kwam mooi uit. ’s Middags heb ik een bruinebonenschotel gemaakt, met spekjes, een teentje knoflook, een gesnipperde ui, een oranje paprika, drie tomaten, de laatste twee augurkenpartjes, pot leeg nu, en een halve rookworst. Menu van de dag (geen verrassing): de bruinebonenschotel, yoghurt met biologische appelmoes na. Van wat er van de bonenschotel overblijft kan ik eenvoudig soep maken, als ik dat wil. Onder het eten (ik eet meestal betrekkelijk laat) begonnen de paswoorden voorzichtig op gang te komen. Er kwamen weer nieuwe bij, maar we moesten ook nog met een paar oudjes afrekenen. Reggy’s -zee -brood (al een of twee dagen oud) stond nog open. (Uiteindelijk daagde me iets van waddenbrood; dat bleek goed te zijn.)
Zaterdagochtend wat vroege paswoorden, maar ’s middags was het een tijd stil. Reggy was aan het geocachen en Harm was voetballen. Omdat de broodkorsten nogal snel taai worden, wat betekent: rukken en trekken, heb ik mijn heil wederom gezocht bij geroosterd brood (kipleverworst, ham). Ik ben gek op geroosterd brood, zoals eenieder weet, dus dat is geen probleem. ’s Middags was ik weer uren zoet met de kranten. Omdat ik op een gegeven moment trek kreeg heb ik Fries roggebrood met kaas gegeten als tussendoortje. Toen de heren medepaswoordpuzzelaars weer thuis waren was er even een opleving. Zoals ik al had verwacht maakte ik weekendsoep, van het restant van de bonenschotel van gisteren met extra tomaten en rookworst, en een courgette aan stukjes. Dat werd dus het menu van de dag: gevulde soep; yoghurt met appelmoes en kaneelsiroop na. Lozen heb ik uit; het volgende Novib-boek: De komst van de slangenvrouw (het eerste verhaal in een bundel van Caribische schrijfsters en tevens de titel van de bundel).  

De week van 19 maart

Zondag ben ik de dag goed begonnen met een vlamtosti en een banaan, en ik heb hem goed voortgezet met de afwas en de zondagse bedverschoning. Ik had dus wel een vieruurtje verdiend, twee plakjes roggebrood met rauwe ham en een met kaas. ’s Middags wat verspreide paswoorden. Menu van de dag: weekendsoep, al is het geen weekend meer (heb je hem weer), yoghurt met rabarber toe. ’s Avonds heb ik me onledig gehouden met verhalen uit de Caribische bundel en nog wat gepuzzel met paswoorden. 
Maandag was het regenachtig, ongeveer 12°, niet echt wat je lekker noemt. Een tosti ham-kaas bracht troost. Emran kwam langs voor uitleg bij Nederlands (ontleden) en wiskunde (functies en grafieken). Om kwart over drie ben ik A&A van zumba/handbal gaan ophalen, een wekelijks ritueel. Dat vinden ze leuk. Menu van de dag: aardappels, snijbonen en suddervlees. ’s Avonds verder met de Caribische verhalen.
Dinsdagmorgen ook weer Caribische verhalen. Voor het ontbijt had ik lekker brood met ham en rauwe ham. Hoog tijd voor een trimbeurt, eigenlijk is dat zo gebeurd. Toen het lunchtijd was had ik zin in roggebrood met kaas. Daarna naar AH (persoonlijke bonus: Zuid-Afrikaanse huiswijn, Veluwse rookworst, witte bonen in tomatensaus; verder zakdoekjes, vanilleyoghurt, melk en een kuipje margarine). Bij AH liep ook Shahbanou met Isa, Jiro, Abigail en Mila, een klasgenootje. Abigail spotte me natuurlijk, zelf zie ik nooit iemand. Ze waren al eerder boodschappen wezen doen, maar waren bolletjes vergeten. Amara was bij tante Myrthe, zij was er dus niet bij. ’s Middags had ik de Caribische verhalen uit. Volgende Novib-boek: De kuise vrouw van Gu Hua. Menu van de dag: aardappels, sperziebonen en suddervlees, vanilleyoghurt met appelmoes toe.
Woensdag ben ik aan Elsevier begonnen. Na de brunch, een tosti ham-kaas (“the original!”), ben ik bij Galli een cadeautje voor Marco gaan kopen (en ook wat voor mezelf). Toen was het tijd om Amara van school te halen, ze bleef nog een tijdje op het schoolplein rennen met andere kinderen, tikkertje of zo. Het was uitgesproken tikkertjesweer. Isa en Jiro waren met pappa en mamma naar een Bumba-show in Purmerend, Abigail was naar haar cheerleaderclubje en kwam op eigen houtje op de fiets naar huis (samen met Drilona, zoals meestal—ze moeten dezelfde kant op). De kleintjes waren verrukt over Bumba, op het Honk kijken ze er ook geregeld naar. Thuis heb ik plakjes courgette gebakken, een heel bord vol—daar hoefde verder niets meer bij. Vanilleyoghurt met rabarber toe. 
Donderdag ben ik goed begonnen, met de afwas. Daarna geroosterd brood (rauwe ham, spianata, kaas). Met A&A&I ben ik na school (via het Honk) naar ’t Puntje gegaan, en toen we terug waren met Harm naar Zaandam naar een gigantische slijterij. Je waant je daar een kind in een snoepwinkel. Shahbanou had een salade met zalmbuik gemaakt, geen eten dat koud kon worden, want het was niet warm. A&A hadden al gegeten. Bij het eten een paar glaasjes whisky. (“Na het eten, of erbij?” “Doe maar bij het eten.”) Harm is niet alleen liefhebber maar ook een kenner. Thuis heb ik nog Het Parool gelezen, maar wegens het late uur heb ik de NRC bewaard tot vrijdagmorgen.
Vrijdagmorgen dus de NRC. De tweede vlamtosti, doosje leeg, voorraad op. Om twee uur A&A van school gehaald en op het Honk op I&J gepast: Shahbanou, Abigail en Amara moesten weg voor pasfoto’s, aanvraag paspoorten en een paar boodschappen (ook voor mij). Thuis heb ik aardappels met witte bonen in tomatensaus (met kerrie en gebakken uitjes) en suddervlees gegeten, vanilleyoghurt met appelmoes en kaneelsiroop toe. Later op de avond hebben we ons weer bezondigd aan paswoorden.
Zaterdagmorgen geroosterd brood met rauwe ham en spianata. Ik moest nog even naar AH, voor groente, vlees, brood, vleeswaren, kaas, zoutjes, slagroom en een salamiworstje voor Marco (bij de limoncello). Ik had nog genoeg tijd voor Het Parool. Om half vijf ben ik Marcowaarts vertrokken, ik was er nog net als eerste (en wekte Marco uit een sluimering), even later kwam een broer van Marco met zijn vrouw. We zijn even wat gaan eten bij een eetcafé (To ouzeri zat vol), voordat de andere visite kwam. Tot mijn grote verrassing kwam ook mijn oud-studente (en mentor‘kind’) Renate, het was leuk haar weer eens te zien en te spreken. Natuurlijk werd het laat, daar kon je de klok op vooruit zetten. Marco heeft een matras, kussen, slaapzak en deken voor me in de huiskamer op de vloer gelegd, zodat ik niet bij nacht (en ontij, het was behoorlijk afgekoeld) naar huis hoefde te reizen.  

De week van 26 maart

Toen ik zondag om een uur of twaalf naar huis ging heb ik Marco rustig verder laten slapen en een briefje op tafel gelegd. Dat het gezellig was en dat ik het leuk vond zijn broer en schoonzus te ontmoeten en Renate na vele jaren weer eens terug te zien. Zomertijd! Nou, ik vond het behoorlijk fris. Op het station reed de 32, die mooi op tijd was, ons straal voorbij. Viel gewoon uit, leuk hoor. Toen heb ik maar de 33 genomen, dat maakt verder niet eens zo veel uit. Thuis ben ik gauw gaan lunchen, brood met spianata, rauwe ham en runderpastrami. De NRC lag nog op lezing te wachten, en er vielen puzzels op te lossen. Verder had ik de Elsevier. Menu van de dag: weekendsoep uit het vriesvak, vanilleyoghurt met rabarbercompote toe. ’s Avonds verder met Elsevier, afgewisseld met paswoorden. Nog het cryptogram, toen had ik Elsevier uit.
Maandag. Ik was het al lang van plan en heb het nu gedaan: stofzuigen. Altijd oppassen met mijn rug, maar wat moet dat moet. Voordat ik de koekenpan pakte bedacht ik dat ik al een hele tijd geen gekookte eieren meer op brood had gedaan, daarom heb ik de pan de pan gelaten en de eierkoker gepakt. Boterham besmeerd met mayonaise, eieren op de eiersnijder, plakjes ei op brood, Aromat en chilipoeder erop gestrooid en een paar scheutjes ketchup gespoten (ik heb een knijpfles), zo versier ik gekookte eieren graag. En het was lekker. Om kwart over drie heb ik A&A van handbal/zumba gehaald. Shahbanou was met de kleintjes aan het winkelen (naar Genco, Xenos, AH), ze waren nog niet terug toen we op het Honk kwamen. Toen Harm thuis was heb ik met hem een speciaalbier gedronken (Grand cru, 10 maanden gerijpt op een bourbonfust). Voordat ik de deur uit ging om A&A op te halen had ik speklappen gemarineerd, die heb ik langzaam gegaard en een ervan opgegeten met een in de jus gestoofde groentemix (worteltjes, broccoli, bloemkool). Daarna kwamen de kranten aan bod.
Dinsdagmorgen Cryptotaal. Mijn Jehovah-vriend Rob belde aan om te zien hoe het met me ging; met Ina gaat het wat minder, zij moet een heupoperatie ondergaan, maar haar hart kan dat nu niet aan, ze zal eerst daaraan moeten worden geholpen (maar of dat kan krijgt ze deze week te horen). Als lunch een paar boterhammen met lekker beleg, wat kan ik daar toch van genieten! Voor de middag had ik een nuttige invulling bedacht, een beddengoedwas en de afwas. Om vier uur heb ik het soeprestant opgemaakt en me daarna weer verdiept in De kuise vrouw. Menu van de dag: puree met witlof en ‘Indische’ speklap (zo noem ik ze wegens de ketjap). ’s Avonds de nieuwe VN en paswoorden.
Woensdag verder met VN. Genoten van geroosterd brood. Om een uur of drie ben ik naar AH gegaan (aanstekers, bananen, kokoskoekjes, gevulde koeken, koffiemelk, cupjes, port, eieren, tandpasta, tandenborstel) en op de terugweg gekeken of er post was. De kranten waren vroeg vandaag, om half vier zaten ze al in de bus. Als vieruurtje heb ik een gevulde koek en een banaan genomen. Menu van de dag: aardappels met witlof en speklap. De boterjus, die stond te pruttelen, was ik glad vergeten. Aangebrand! Ik heb nieuwe gemaakt en het gas deze keer tijdig uitgedraaid. Weggooien is zonde, maar ik wilde mijn eten niet verpesten. Ondertussen kon een dagelijkse was zich in mijn belangstelling verheugen en ook de kranten. Nog wat paswoorden met de familie en De kuise vrouw in mijn eentje.
Donderdagmorgen verder met VN. Ik had alles in huis voor een heerlijke tosti kaas-ontbijtspek. Om twee uur ging ik A&A ophalen en samen wachten tot Isa klaar was. Het Leger des Heils stond met thee en gebak bij de Kruiskerk, we zijn er allemaal wat gaan halen (A&A&I en klasgenootjes van Abigail). Isa werd er herkend door de moeder van een jongetje uit haar klas, bij wie ze pas geleden op zijn verjaardagsfeestje is geweest. Via het Honk zijn we vervolgens naar Uzzi gegaan; mooi lenteweer, dus een ijsje ging er wel in, en ook slush. Shahbanou bakte aardappelschijfjes, chipolataworstjes en een preiomelet (ik vergeet steeds hoe die heet). ’s Avonds heb ik met Harm een op een whiskyfust gerijpt biertje gedronken en een whisky toe. We deden ook nog wat aan paswoorden. Thuis ben ik de kranten gaan lezen en VN (kreeg ik op de puzzel na uit), ook hebben we nog wat zitten spelen met paswoorden.
Vrijdagmorgen dan de puzzel van VN, daarna heb ik me verdiept in een gratis nummer van Vrienden. Ik had een blik haring in milde tomatensaus, goed voor een smakelijke boterham. Shahbanou belde of ik A&A van school wilde halen, Jiro sliep en Isa was niet helemaal fit. Toen we thuis waren gekomen zijn Shahbanou, Abigail en Amara hun paspoorten gaan ophalen, terwijl ik op Isa paste (Jiro sliep lekker door). Thuis heb ik de kranten van de dag doorgenomen en genoten van een smakelijke maaltijd van puree, witlof en speklap, vanilleyoghurt toe, zonder toevoeging. ’s Avonds weer paswoorden, we kunnen het elkaar soms knap lastig maken. Ook nog even De kuise vrouw ter hand genomen.
Zaterdagochtend hersengymnastiek met een paar paswoorden en om de verbruikte calorieën weer aan te vullen een uitsmijter kaas-ontbijtspek. In de keuken lag een verlanglijstje: AH (pakje BB, blik bruine bonen voor weekendsoep, mokkapaddo’s, slagroomvla, een paar quadrupeltjes van Straffe Hendrik) en de apotheek voor hoestdranken (wodka en whisky). Toen de kranten. De soep ging niet door, ik ontdekte dat het blik moest worden geopend met een blikopener. Na het gehannes een paar weken geleden met dat blik makreel in tomatensaus, dat ik leeg heb moeten peuteren doordat ik het maar een klein stukje open kreeg, heb ik de blikopener weggegooid. Ik moest nu dus iets anders verzinnen. Ook lekker hoor: farfalle met tonijn in groenten en nog wat erdoorheen (mayonaise, kappertjes, chilipoeder, knoflookpoeder, mediterrane kruiden); slagroomvla toe. Na het eten weer paswoorden (niet altijd even fanatiek, er vallen soms langdurige stiltes). ’s Avonds laat heb ik De kuise vrouw uitgelezen. De greppel van Herman Koch (prijs naar keuze) staat klaar. De venkel in de groentela was hard aan bereiding toe. Klaar is klaar, een portie ervan kan morgen zo de magnetron in.