1. jan, 2018

De week van 4 juni

Zondag. Johnny's verjaardag, hij zou vandaag 79 zijn geworden. De maîtresse is een boeiend boek over Beiroet na zeventien jaar burgeroorlog; er smeult nog een en ander na. Brunch: tosti kaas-cervelaat. Even na vieren ben ik naar naar AH gegaan (sigaretten, kuipje margarine, pak melk, blikje flageolets, blikje black eyed bonen en wat blikjes vis) en naar de viskraam (een gestoomde makreel en twee haringen). De haringen heb ik thuis direct opgegeten als opkikker tussendoor. Mooi weer, uitnodigend om een lentebok te drinken bij De maîtresse. Tijdens het eten van de lamsbout met rijst en spinazie kon ik me zo een warm land voorstellen (bijv. Griekenland); ook lekker: mandarijnvla toe. ’s Avonds nog meer maîtresse en wat gechat over van alles en nog wat op de paswoordenapp—op het laatst kwamen er zelfs nog een paar paswoorden bij kijken.
Maandag ben ik gauw weer op De maîtresse gedoken. Toen ik zin kreeg in mijn bruch dacht ik: geroosterde boterham met cervelaat—ja nee, de vis niet vergeten! Het werd dus een mootje makreel. Toen ik De maîtresse uit had heb ik Elsevier ter hand genomen. Om een uur of vier heb ik de kippen-groentesoep opgemaakt. Een aantal uren later kwam het menu van de dag: als gisteren. Er staat nog een hele rij ongelezen Novib-boeken in de kast, ik kon zo verder met Het vergeten kind van Emmanuel Dongala. ’s Avonds heb ik nog wat paswoorden met Reggy gewisseld.
Dinsdag ben ik, jawel, geboeid geraakt door Het vergeten kind. (Achterflap: “Komisch, vrolijk, lichtvoetig – in deze toonzetting verwoordt Dongala zijn kritiek op de deplorabele toestand waarin de democratie in veel Afrikaanse landen verkeert.”). Nog weer een stuk makreel, die moet niet te oud worden. Om half vijf ging ik de deur uit naar Ilpendam. Ik had met Wim en Pauline afgesproken bij Het Wapen van Ilpendam, bij Hans en Jannie dus. Onder het genot van drankjes en een overheerlijke maaltijd (Pauline asperges, Wim en ik ribeye met gepofte sjalotjes, alles met patat) hebben we overlegd over de reünie met oud-leerlingen op 1 juli. Er hebben zich 14 oud-leerlingen aangemeld, enthousiast dat we nog een keer een gymnasium(mid)dag organiseren. Toen we naar de bushalte liepen (Pauline en Wim deden me uitgeleide) zagen we de bus die ik moest hebben de halte voorbij rijden. We moesten even wachten totdat we konden oversteken, als de bus niet te vroeg was geweest had ik hem misschien nog gehaald. Nou, dan maar even terug naar Hans en Annie. Voor de volgende bus waren we ruimschoots op tijd. ’s Avonds appen, na verloop van tijd zelfs nog wat paswoorden met Reggy.
Woensdag kwam ik pas aan de krantenpuzzels van dinsdag toe. Het laatste stuk makreel moest eraan geloven. Ik kon er toen weer tegen en heb de afwas onder handen genomen. Toen verder lezen in Het vergeten kind. Wat ik al lang van plan was heb ik nu maar eens gedaan, een backup maken van worddocumenten, afbeeldingen en video’s op mijn externe harde schijf. Tussendoor een high tea zonder thee: rijstwafels met cervelaat (1x) en kaas (2x) en crackertjes met Keulse leverworst. Langzamerhand werd het tijd voor de kranten. Borreltje erbij, ik had het weer helemaal voor elkaar. En dan ook nog Javaanse bami! Mandarijnvla toe (opgemaakt, dubbele portie). ’s Avonds laat heb ik me nog bezondigd aan een paar paswoorden met Reggy; niet veel, het ging voornamelijk over eten/kruiderijen en (spannende) boeken.
Donderdag door met Het vergeten kind. Na de lunch, brood met cervelaat, kaas en Keulse leverworst, ben ik gauw even naar AH gegaan (conference peren, mokkapaddo’s, koffiemelk, suiker, toetjes, quadrupels), daarna werd het tijd om A&A&I op te halen van school. Isa heeft een mooie bril, die staat haar goed en min of meer zo natuurlijk dat het haast niet opvalt. “Staat haar als gegoten” zou je kunnen zeggen. Tassen thuis brengen, dan samen naar Jamin. Isa wilde deze keer géén smurfenijsje, maar een roze ijsje (aardbeien). Amara nam natuurlijk een Twizzl en Abigail en ik lieten ons oog vallen op vanille-ijs. Ook nog naar Uzzi en spelen op het middenplein. Shahbanou serveerde spaghetti met gehaktsaus. Tom Sawyer hebben we nog lang niet uit, als bedverhaal kregen de meisjes weer een stuk voor hun kiezen. In de huiskamer hebben we naar oude liedjes gekeken op ONS, de nostalgische tv-zender. Nog even lekker een glaasje whisky met Harm, toen naar huis, appen met Reggy, kranten lezen.
Vrijdag hebben we (Frieda, Reggy en ik) familieherinneringen opgehaald op de Kunstkring-app. Brunch: geroosterd brood met cervelaat en kaas. De Detective en Thriller Gids van VN was binnengekomen, het is ieder jaar weer plezierige lectuur, die me nieuwsgierig maakt naar de boeken met vier of vijf sterren die ik nog niet ken. Aan het eind van de middag de kranten met aperitief. Menu van de dag: Javaanse bami, yoghurt met muesli en bosvruchten toe.
Zaterdag heb ik me verder opgeladen aan de VN-gids, alleen al de beschrijvingen van de thrillers, policiers en dergelijke zijn spannend. Reggy is (nog een keer, gisteren ook) naar het boekenfestijn in de Americahal geweest en heeft daar ook voor mij een paar spannende boeken gekocht. Het werd weer eens tijd voor een tosti Federico, daarna de kranten. De laatste Javaanse bami verschafte zich toegang tot mijn spijsverteringsorganen, gevolgd door een bakje yoghurt met muesli en aardbeien. Het chatten op de Kunstkringapp, over boeken, eten en drank, hebben we ’s avonds voortgezet. 

De week van 11 juni

Zondag hebben we ons een tijdje vermaakt met boekenpraat op de Kunstkring-app. De spannende VN-gids heb ik uit. Toen moest ik me even ontspannen met een uitsmijter kaas-ontbijtspek. Nog meer leesvoeder: Elsevier. Tussendoor een sappige peer gegeten. Een bezoek aan de Galliërs was onderhand onvermijdelijk, ik moest een fatsoenlijk aperitief hebben. En een fraaie slaapmuts, waarom niet een kruik Corenwijn, waar ik al lang naar hunkerde? (In de aanbieding.) Thuis weer een paar puzzels uit Cryptotaal. Menu van de dag: lamsbout met een gebakken aardappel en flageolets (die ik speciaal hiervoor had gekocht).
Maandag Cryptotaal, ik moest nodig weer verder met kromdenken. Eventjes naar AH (vlees, eieren, gebakken uitjes) en om kwart over drie Amara van haar theaterklas halen. Ze wilde nog even op het schoolplein spelen: fietsen, steppen, klimmen & glijden. In de gauwigheid was er tussen afgelopen donderdag en nu een klimtoren met glijbaan verschenen en banken voor wachtende ophalers. Ook zijn er gekleurde tegels voor hinkelen en voor twister. Toen we thuis kwamen moest ik van Abigail met de ogen dicht naar de meisjeskamer. Doe je ogen nou maar open. Een mooie nieuwe computer, waarop Abigail o.a. haar presentatie en werkstuk over Indonesië kan uitwerken. Toen ik weer thuis was heb ik de kranten gelezen met een watertje erbij en aardappels met flageolets en Catalaanse worstjes gegeten. De nieuwe Onze Taal riep, altijd goed voor een paar uur lering en vermaak. ’s Avonds hebben we nog wat paswoorden zitten raden, maar het ging voornamelijk over andere zaken (zowel bij Paswoorden als bij Kunstkring). De afwas riep, nee, schreeuwde: doe me. Oké dan. Toen die af was heb ik mezelf getrakteerd op een glaasje Corenwijn. Er waren drie fruitvliegjes in geland, die heb ik eruit gevist—ze waren straalbezopen.
Dinsdag ben ik het Magazine van het Prins Bernhardt Cultuurfonds gaan lezen. Het dunne boekje is nu vervangen door een heus magazine. Voor de lunch heb ik weer eens brood met gekookte eieren gegeten. Shahbanou moest naar een afspraak, daarom heb ik even op Isa en Jiro gepast (Jiro sliep). Harm kwam om 13:00 thuis, ik hoefde dus niet Isa en Jiro mee te nemen toen ik Amara van school ging halen (een hoop gedoe, kleintjes de trap af dragen, wandelwagen uit de box, kindertjes erin). Amara wilde weer even spelen op het schoolplein, een nieuw speeltoestel waar ze gisteren druk mee bezig waren om het op te zetten was nu klaar, met een touwladdertje, een klimpaal en ringen. Toen ik Amara thuis had gebracht ben ik overgestoken, e-mail bekijken, kippenpoten braden. 
Woensdag was weer een warme dag. Dat weerhield me niet van geroosterd brood (Keulse leverworst, cervelaat) en rijstwafels met kaas. Poosje gelezen in De lieveling, geregeld goed voor gegrinnik. Halverwege de middag kwam Abbas me bijpraten over de situatie in Iran. Daarna ben ik bij AH groente, kaas, brood, kaasblokjes, een leverworstje en mayonaise gaan halen; aan melk en een toetje heb ik niet gedacht, komt later wel. Op de terugweg de kranten uit de bus gehaald. Menu van de dag: kip met een prutje van paprika, tomaten, gebakken uitjes, augurkjes en black eyed bonen met een scheutje ketjap en kippenjus. Een conferencepeer toe. De avond heb ik verder gevuld met lezen, appen en afwassen.
Donderdag. Brunch: vers brood met kaas en vers ontdooid beleg (palingworst, parmaham). Om twee uur was het weer tijd om A&A op te halen, ze konden nog een half uurtje spelen op het schoolplein voordat Isa ook vrij was. Na de bagage thuis te hebben gebracht gingen we samen naar Jamin (ijs), Kruidvat (diversen), de Hema (snack) en AH (toetjes voor de kleintjes). Toen we door het parkje naar huis liepen viel er pets iets op mijn hoofd. Een vogelflats. Abigail heeft het met een papieren zakdoekje verwijderd. Dat vroeg natuurlijk om haarwassing thuis, later op de avond. Shahbanou heeft bakken vol kippenkluifjes bereid, met een salade van tomaatjes, komkommer, knoflook en mozzarella. Harm en ik lustten er ook nog wel een Bintang (‘Ster’) bij, Indonesisch bier van de toko.
Vrijdag brood met–alweer–lekker beleg (heb ik zelf in de hand). ’s Middags was er een soort reünie, ter herdenking van Marietje. Drie voordrachten over het onderwerp ‘Grieks drama’, en een in memoriam Marietje van Irene. De middag werd afgesloten met een borrel. Er waren veel bekenden die ik al in geen eeuwen (hyperbool) meer had gezien. Toen het tijd was om op te stappen ben ik met Alwies van het Oost-Indisch Huis naar het station gelopen. Alwies moest met de trein, ik met de bus. Thuis de kranten en een hapje eten (kip met aangeklede black eyed bonen). Ik heb ook nog een tijdje zitten chatten met Frédérique en Odlaniger, en ben de nacht gaan braken met Elsevier.
Zaterdag ben ik mijn brunch begonnen met een boterham met het laatste likje black eyed bonenschotel. Er kon ook nog gemakkelijk een uitsmijter kaas-ontbijtspek achteraan. Toen een AH’tje (venkel, soepgroente, gehakt, melk, halfje slagroomvla, beker griesmeelpap, biertjes). Op weg erheen heb ik kwartiertje met Jutta staan praten, we kwamen elkaar tegen. Met volle tassen neem ik altijd de lift, dan kom ik ook langs de brievenbus. Kranten mee naar boven, tassen uitpakken, kranten lezen (vandaag met een biertje erbij), ondertussen een dagelijkse was draaien, het kon allemaal. Ik had nog Catalaanse worstjes, daar heb ik aardappels en venkel bij gekookt. Ik koop geregeld een venkelknol, lekkere kruidige smaak. Griesmeelpap toe. 

De week van 18 juni

Zondag. Weer een zomerse dag 26°, misschien 27°. Boterhammetje met palingworst, nog een boterhammetje, met parmaham. Vandaag is het vaderdag. Een half uurtje aan de telefoon met Manika. Even wat glazen afgewassen; doordat ze niet goed stapelbaar zijn (of ik moet het niet erg vinden dat ze om- en aan gruzelementen vallen) nemen ze al gauw een hoop ruimte in op het aanrecht. De schone was heb ik opgeborgen, dat is nog een hele klus, vooral de sokken. Bedverschoning was niet nodig, dat had ik vrijdag al gedaan, in een opwelling. Een beetje humor van De lieveling ging er grif in, leuk boek. Shahbanou had me gevraagd of ik kwam eten, ja, gezellig. Of ik om een uur of vier kwam, ze moesten eerst nog boodschappen doen, verse waar halen. Toen ik om vier uur kwam moesten ze de boodschappen nog doen, de kinderen waren in het badje op het balkon geweest en moesten toen even douchen. Cadeautjes! Een assortiment IJ-bieren en een doosje met drie kleine flesjes Glenlivet en een bijpassend glaasje. Lekker! Het eten was ook feestelijk, biefstuk met gebakken uien en gewokte sperziebonen, en aardbeien met slagroom toe. Koel biertje erbij, en later op de avond nog wat whiskyproeverij. Toen ik omstreeks middernacht in mijn overhemd met korte mouwen (ook een broek hoor, er was geen sprake van semi-nudisme) naar huis ging was de temperatuur nog aangenaam.
Maandag was het nog iets warmer dan zondag. Zuid-Europese temperaturen, daar paste wel een tosti kaas-palingworst bij. En toen weer lezen in De lieveling. Om kwart over drie heb ik Amara opgehaald van haar theaterclubje, ze bleef nog een poosje spelen op het schoolplein. Op het Honk mochten de kinderen weer in het badje op het balkon. Na een kopje koffie ging ik naar huis, kranten, aardappels met venkel en Catalaanse worstjes, griesmeelpap met suiker en kaneel toe. ’s Avonds heb ik De lieveling uitgelezen; verder met Elsevier, die had ik op een gegeven moment ook uit.
Dinsdag om kwart voor 8 op, douchen, om 9 uur de deur uit, geld pinnen bij AH, op het CS een saucijzenbroodje met koffie en toen met de trein van 10 uur naar Apeldoorn. Reggy stond met de auto bij het station, daarvandaan zijn we samen naar Frédérique en Huib (en Amy) gereden. Op ons gemak een kop koffie met een puddingbroodje, daarna gingen we zoetjesaan naar Gorssel (Frieda, Reggy en ik), naar museum more. Vier zalen vol met modern realisme, daar hebben we met volle teugen van genoten. Op het terras van more een kop cappuccino, Reggy en ik een appelpunt met slagroom erbij. Aan de rand van Zutphen ligt de grootste rozenkwekerij van Nederland, kwekerij De Wilde. Daar hebben we ook nog een uurtje rondgelopen, kijken en ruiken. Reggy heeft een Mme Isaac Pereire gekocht, voor in zijn rosarium. Aan de Hogehakkenlaan hebben we nog wat gepraat en gedronken, daarna heeft Reggy me naar het station gebracht. Ik kon meteen instappen, toen ik na het inchecken het perron op stapte kwam de trein er al aan. In Amersfoort overstappen; 18 minuten, tijd genoeg om een sigaretje te roken en uit te vinden dat ik naar een ander perron moest, trapje op, trapje af. Om een uur of acht was ik thuis.
Woensdag heb ik bij de lunch de palingworst en de parmaham opgemaakt, om een invasie van schimmelculturen voor te zijn. Ik heb me een beetje onledig gehouden met Cryptotaal. Om vijf uur had ik met Wim en Pauline afgesproken bij Het Wapen van Ilpendam, waar we verder zijn gegaan met de planning van de gymnasiummiddag. Typisch weer voor een koele pils op het terras; binnen genoten we aan het gereserveerde tafeltje van een tongstrelende maaltijd. Ik koos voor tagliatelle met gerookte zalm en spinazie. Wim en Pauline brachten me naar de bus, die deze keer niet voor onze neus langsreed. Thuis kon ik me nog even vermaken met de kranten.
Donderdag. Frieda vertelde dat ze (voor het eerst) het carillon ons clublied hoorde spelen, ‘Wij zijn, wij zijn de club van drie’ (de Klaverdrieclub: Johnny, Frieda en ik, begin jaren 50 van de vorige eeuw), op de wijs van ‘Wij leven vrij, wij leven blij’. Dat was natuurlijk aanleiding tot een hoop gechat. Ik was aan vis toe, daarom heb ik geluncht met brood met sardines. Om twee uur (A&A) / vijf over half drie (Isa) van school gehaald. We zijn eerst naar Uzzi gegaan. Daar stonden we droog en veilig toen er een hevige onweersbui losbarstte, bliksemflitsen op armlengte afstand, luid geknal en geknetter en gedonder. Amara werd er bang van en begon te huilen. ‘Ik wil naar huis.’ ‘Beter nu nog niet, dan worden we drijfnat en lopen we het risico dat we door de bliksem worden getroffen.’ Toen het gekalmeerd was zijn we naar Pearle gegaan om Isa’s bril te laten bijstellen, die zakte steeds af. Toen maar meteen terug naar het Honk. Harm liet me iets proeven. ‘Wat is dit?’ Ik: ‘Whisky?’ (beetje zoeter). Nee, belegen rum. Heel smakelijk! Shahbanou trakteerde op Javaanse bami met zoetzure komkommer, lekker fris. Harm had een paar Texelse biertjes in huis, we hebben Eyerlander en Tripel gedronken, en ik geloof Goudkoppe; die smaakten óók prima. Even na middernacht ben ik naar huis gegaan, na afloop van Flodder (1 & 2). Dat blijft leuk. Thuis nog de kranten gelezen.
Vrijdag ook vissig begonnen, brood met kabeljauwlever. Nog meer Cryptotaal, en niet te vergeten de afwas. Tegen half zes ben ik de deur uit gegaan met een smakelijk doel: een ‘diner nostalgique’ (om 18:30) in Huiskamerrestaurant Saskia aan de Albert Cuyp. Nog eens een keer samen eten met oud-collega’s, zoals we vroeger deden aan het eind van het jaar. De bus van 17:27 was al voorbij, maar ik had ruim de tijd genomen, 17:37 was ook prima. Maar die kwam niet. Ik stond me te verbijten, het werd de bus van 17:47. Ik had onderhand de schurft in, maar ja. Ook nog een opstopping op de Meeuwenlaan. Maar om 18:01 waren we dan toch op het CS, er was nog hoop dat ik niet heel erg laat zou zijn. Tram 24 kwam tamelijk gauw, en het is niet zo heel ver naar het Marie Heinekenplein, waar ik eruit moest (dan nog een paar minuten lopen). Toen ik uit de 24 stapte zag ik Daan en Penny! We zijn samen naar Saskia gelopen, mijn schurft was als sneeuw voor de zon verdwenen. En we waren er keurig om ca. half zeven. Ik had trouwens geen haast hoeven hebben, eerst wat drinken en pas later aan tafel. Gezellig (bij)gekletst en lekker gegeten, twee voorgerechten, een hoofdgerecht met lamsvlees, een nagerecht en daarna koffie. Toen weer terug met tram en bus, ik was ongeveer half twaalf thuis. Nog wel genoeg puf voor Het Parool en een biertje.
Zaterdag ben ik van start gegaan met de NRC. Heel speciaal: voor het ontbijt beschuiten met Waterlandse paardenbloemenjam, die ik woensdag bij de beraadslaging over de gymnasiummiddag van Wim en Pauline heb gekregen. Nou moest ik nodig naar AH om beleg en vlees in te slaan (vleeswaren, kaas, kippenpoten), en nog wat artikelen (viscosedoekjes, mondwater, vlamtosti’s, twee flesjes bier van De 7 deugden—Scheepsrecht met een vleugje kruidnagel, Stout+moedig met een vleugje koffie). Ik had verse kranten, altijd goed voor een paar uurtjes. Tussendoor kreeg ik weer trek, ik kwam op een lumineus idee: maiswafels met boterhamworst, cervelaat, rookvlees en kaas. De cryptogrammen van de zaterdagkranten heb ik gekraakt met een IJwit erbij, het was al ruimschoots aperitieftijd. Menu van de dag: paprikaschotel met gehakt (uit voorraad), slagroomvla toe. Oscar kwam een plantenbak met groenten (tomaten, worteltjes, peultjes/doperwten) brengen, die komen bij mij logeren. Myrthe, Oscar en Somni gaan een paar weken naar Kreta. Amara heeft te kennen gegeven dat ze graag dagelijks even langs wil komen om de plantjes water te geven. ’s Avonds paswoorden (maar een paar, verder gewoon chatten), met Frieda en Reggy. De tijd vloog voorbij, pas ruim na elven heb ik mijn Stout+moedig en Scheepsrecht geproefd, kruidige biertjes. Er is tegenwoordig zoveel keuze dat ik me een ezel tussen honderd schelven hooi voel. 

De week van 25 juni

Zondagslunch: tosti kaas-cervelaat. In de lectuurla had ik het boekje ‘VN en Studio Steenhuis zomerpuzzels’ liggen, daar had ik nou net zin in. Als tussendoortje lustte ik wel een paar dunne krokante crackers van Wasa (Delicate Crisp – rosemary & sea salt), met rookvlees, cervelaat en kaas. De tijd drong, ik heb weer een poosje naarstig gewerkt aan het persklaar maken van mijn lezing in Skopje. Met een vooruitziende blik heb ik ’s middags kippen-groentesoep gemaakt en de powerbank opgeladen. Het menu van de dag laat zich raden: soep; slagroomvla toe. Er werd een druk Kunstkringgesprek gevoerd, niet louter over kunst, maar ook over de schilder die maandag Reggy’s huis komt schilderen (“een echte schilder, geen kunstschilder” schreef ik op de app), en dat we niet meer goed op ladders en trapjes durven te klimmen, en over de familiedag begin september.
Maandag geluncht met geroosterd brood met rookvlees, cervelaat, boterhamworst en kaas, en een rijstwafel met kaas. Toen naar AH voor sigaretten, de laatste van de oude voorraad had ik zondagavond opgerookt. Beetje Elsevier gelezen, toen Amara van haar naschoolse theateractiviteit opgehaald. Weer thuis heb ik de kranten netjes om het menu van de dag gevouwen: Het Parool, kippen-groentesoep & vla, NRC. Verder Elsevier, een afwasje (exclusief de pannen), en als sluitstuk van Elsevier het cryptogram. Ik wilde ook weer eens spannende avonturen beleven. Het werd de thriller Gewetenloos van Patricia Cornwell, een van de boeken die Reggy tijdens het boekenfestijn voor me heeft gekocht.
Dinsdag ook weer van die smakelijke dunne crackers met rookvlees, cervelaat, boterhamworst en kaas. Nagelbijten doe ik niet, maar Gewetenloos is écht spannend (wat de bedoeling was, en wat ik ook verwachtte). Shahbanou was met Abigail en Isa naar de beugeltandarts om te zien of Abigail een beugel moet of dat er wat getrokken kan worden om ruimte te maken. Harm paste thuis op Jiro, hij kon thuis werken. Shahbanou belde me, ze had net te horen gekregen dat om tien voor half twee de jaarlijkse muziekuitvoering van de Capelle zou zijn, ik kon het (als ik erheen wilde) nog op tijd halen als ik opschoot. Vorig jaar ben ik er ook heen geweest. Ik dus gauw tasje inpakken, afsluiten en wegwezen. Ik was ruim op tijd. Toen de kinderen in de aula waren mocht het publiek ook naar binnen. Eerst kwamen de kleuters, daarna groep 3, 5, 6, 7 en 4 (Amara), en alle groepen samen in de finale. Abigail kwam net op tijd van de tandarts om mee te doen met de finale. Daarna ging ze naar haar naschoolse activiteit, koken. Shahbanou, Amara, Isa en ik zijn op ons gemak naar huis gelopen. Amara ging even met mij mee om Oscars groentebak te begieten, toen heb ik haar thuis gebracht en ben daarna meteen weer vertrokken om nog wat te werken en boodschappen te doen. Gigli, groente, brood, mokkapaddo’s, koffiemelk, melk en zwart-witpastilles. Ik verwachtte de postbode met een pakketje van de eci, maar ik zag in het pakjesvolgsysteem dat de bezorging doorgeschoven was naar woensdag (tussen 17:00 en 20:30). Na nog wat Gewetenloos ben ik de kranten gaan halen, Russisch watertje uit Zweden erbij. Menu van de dag: kipkarbonade met rijst en babyspinaziemix. De kippenpoot die ik had gebraden heb ik gewoon in tweeën gedeeld, toen had ik een drumstick en een karbonade. Tijdens het appen (Kunstkring en Paswoorden) heb ik het kleine flesje The Glenlivet Founder’s Reserve uit het doosje dat ik voor vaderdag heb gekregen gedronken. Lekker!
Woensdag ging voor een deel weer Gewetenloos voorbij, maar ik moest ook aan een beddengoedwas geloven een aan een restafwas, de pannen en nog wat los goed. Omstreeks kwart voor vier kwam de postbode het pakje van de eci brengen (dus een stuk eerder dan wat in de volg-het-pakje-link stond vermeld). Hij kent Shahbanou, waar hij wel vaker een pakje bezorgt, en zei dat hij haar mijn groeten zou overbrengen. Tussendoor een bamisoepje, en na vijven de kranten met Corenwijn. Menu van de dag: drumstick met rijst en kikkererwten. Ook heb ik tussen de bedrijven door wat verder gewerkt aan de afronding van de schriftelijke versie van mijn voordracht in Skopje.
Donderdag een dagelijkse was, moet ook af en toe. Terwijl de was draaide heb ik weer lekker zitten huiveren bij Gewetenloos. A&A waren op schoolreisje, dus ik haalde alleen Isa op om half drie. We zouden later gezamenlijk de bussen met schoolreizigers opwachten, maar Jiro sliep en Isa viel ook in slaap. Toen ben ik als afgevaardigde alleen naar school gelopen om A&A op te vangen. Amara arriveerde netjes om vier uur, maar de bus van Abigail liet tot ongeveer half vijf op zich wachten. Ik schoot meteen juf Jessica aan, na de rapportenvergaderingen en een paar vrije dagen ga ik in Abigails klas een gast(reken)les geven. Shahbanou maakte soto, Harm ontkurkte IJwitjes bij het eten. Later heb ik met Harm een paar glaasjes volrijpe cognac gedronken. Tja, het was al na twaalven toen ik huiswaarts ging. Maar ik heb nog wel even met Reggy geappt over boeken.
Vrijdagmorgen moest Shahbanou met Jiro naar het consultatiebureau. A&A hadden vrij van school (om bij te komen van het schoolreisje?); we gingen met een hele stoet, Shahbanou, Isa, Jiro, A&A en ik, met de auto (Harm werkte thuis) naar wat ik ‘consternatiebureau’ (niet goed? nog een keer proberen), ‘concentratiebureau’ noemde (Abigail dacht ‘die is gek’). Natuurlijk wilden we allemaal naar de Action. Ik was op zoek naar een nieuw nagelknippertje, nu heb ik twee nieuwe, een groot en een klein, samen voor €0,89. Ook wilde ik wat kleerhangers erbij. Zes stuks voor €2,89. Brilpoetsdoekjes, 50 stuks voor €0,89 (All Clear bij de Wibra 30 stuks voor €0,89). En nog een paar zakjes lekkers. Donderdag was ik aan de kranten nauwelijks meer toegekomen, daar heb ik me na thuiskomst aan gewijd. Ook heb ik verder zitten werken aan de eindversie van mijn bijdrage voor Skopje. Toen het tijd was om de nieuwe kranten van beneden te halen, heb ik dat weer gecombineerd met een bezoekje aan AH (aardappels, groente, vlees, beleg, toetje, pleisters). Voor vandaag had ik nog (uit het vriesvak) overheerlijke paprikaschotel met gehakt. Roomyoghurt met Spaanse sinaasappel toe. ’s Avonds heb ik al mijn laatste handen aan mijn paper gelegd. Abstract, Works cited, Sommaire (en français), het was nog een heel karwei. Het was bijna half vijf ’s nachts toen ik het af had en kon verzenden. De deadline (1 juli) op het nippertje gehaald. Ik had er natuurlijk veel eerder aan moeten beginnen.
Zaterdag was een feestdag, de oud-Brederogymnasiumleerlingendag. Vanaf 13:00 uur inloop met broodjes en drinken. Om half twee zouden we gaan beginnen met de 1e ronde sessies Latijn (groepje o.l.v. Harm-Jan van Dam) en Myceens (groepje o.l.v. Frits Waanders), maar het was al een uur of twee toen we daaraan begonnen. Het liep nog een beetje verder uit, zodat de 2e ronde (de groepjes gingen wisselen), na de pauze, ruim een uur later begon dan gepland. Bij raadpleging van de deelnemers over het verdere programma werd gekozen voor het schrappen van de toneelstukjes (die nog hadden moeten worden bedacht en daarna opgevoerd); ze wilden allemaal dat de speurtocht door zou gaan. Er werd gespeurd en opgelost in drie groepjes, A, B en C. Groep B was de snelste, daarna kwam groep C en tot slot groep A. Veel maakte het niet uit, het was een kwestie van enkele minuten verschil. En iedereen kreeg een prijs. Na nogmaals een pauze hield Wim een lezing over zijn onderzoek naar versieringen op Etruskisch aardewerk, interessant en glashelder. (Aansluitend opruimen.) Daarna staken we over naar Het Wapen van Ilpendam, waar ons heerlijke hapjes werden geserveerd met iets te drinken erbij, heel gevarieerd. Het was bijzonder gezellig. Toen Wim en Pauline me naar de bus wilden brengen kreeg ik een lift aangeboden van andere bezoekers van Het Wapen, met wie we een poosje hadden staan praten; ze moesten toch mijn kant uit en gingen net vertrekken. Heel sympathiek.