26. feb, 2018

De week van 3 september

Zondagmorgen ben ik aan de zaterdagkrantenpuzzels begonnen, daar was ik ’s nachts te moe voor. Daarna Cryptotaal. Ik had wel weer eens zin in maiswafels, met kaas, en ook nog een blikje pilchards. Heel vermakelijk: ’Eb ie ze ook nog ’ekend? Zwolse veraelties deur Janna van der Waarde (erfstuk van papa, had Frieda in de kast staan); daarna heb ik ook nog wat Buddenbrooks gelezen. Menu van de dag: groentesoep met schenkel, uit het vriesvak. ’s Avonds heb ik samen met Reggy de vlucht van de overkanters van Las Palmas naar Schiphol op Flightradar gevolgd, Reggy op z’n telefoon, maar mijn schermpje is te klein, dus heb ik het op de computer bekeken. Transavia wist ’s nachts te melden dat het toestel om 1:30 was geland. Ze moesten nog lang wachten op de koffers, het bagagetreintje had een lekke band hoorde ik later. En toen ze de koffers hadden, moesten ze nog een tijd wachten op de buggy. De taxi stond al drie kwartier voor toen ze eindelijk op weg konden naar huis. Ik keek af en toe uit het keukenraam, en ja hoor, om half vier zag ik de taxi, en even later ging aan de overkant het licht aan.
Maandagmorgen lekker geroosterd brood gegeten. Isa belde: “Opa, je moet hier komen”—haar manier om me uit te nodigen. Veel verstond ik verder niet van het gesprek, het was een hels kabaal, allemaal door elkaar heen praten (niet zo zachtjes ook), maar de bedoeling was duidelijk. Ik moest nog boodschappen doen, maar dat kon ook wel met (een van) de meisjes. “Opa, doe je ogen dicht en strek je handen uit.” Ik voelde een fles, toen mocht ik kijken wat het was: een hele liter ron miel, een likeur van honing en rum. Ik heb het ooit eerder gedronken en vond het lekker. Harm zei dat hij het ook lekker vindt. Abigail wilde naar Kruidvat om lijm voor haar kunstnagels te kopen. We konden dan meteen naar buurman Jumbo, pizza’s halen voor het avondeten. Bij Kruidvat dacht ik ineens: o ja, verfrissingsdoekjes (dat stond al een paar weken op mijn boodschappenlijsje, alleen was ik nog niet die kant op geweest). En bij Jumbo heb ik meteen mijn geplande boodschappen gedaan: brood, beleg, blikjes groente en blikjes vis. De uitgeputte overkanters gingen niet al te laat naar bed, maar Harm wist me zonder moeite over te halen nog even een IPA van ’t IJ met hem te drinken. Daarna ben ik dan toch overgestoken. Boodschappen opbergen, kranten lezen, Buddenbrooks, beetje chatten op de Kunstkring.
Dinsdag meerzadenbrood met lekker beleg (dat heb ik zelf in de hand). Ten langen leste had ik Buddenbrooks uit. Volgende boek: Hartslag van Tess Gerritsen, ik was wel weer eens aan en thriller toe. Maar eerst nog wat Zwolse veraelties (uitgelezen) en Cryptotaal. ’s Middags heb ik de afwas weggewerkt. Menu van de dag: stoofpotje van aardappels, zwarte bonen en boerenbraadworst. De laatste puzzel in Cryptotaal, ‘Cryptoniemen’, heb ik bewaard voor later, uit pure bloeddorst ben ik begonnen in Hartslag.
Woensdag heb ik de Cryptoniemenpuzzel opgelost en ben ik vlug verder gegaan met Hartslag. ’s Middags heb ik vast een gehaktschotel bereid (soort chili con carne, maar dan met black eye bonen). Toen ben ik boodschappen gaan doen bij AH (beschuiten, rijstwafels, bouillonblokken, maggiblokjes, magere spekblokjes, Maggi aroma, Steradent) en heb ik op de terugweg de kranten van gisteren uit de bus gehaald (had ik gisteren geen zin in). Na zessen de kranten van vandaag, d.w.z. Het Prool, de NRC was er niet. De bonenschotel (zo kun je het ook noemen) smaakte voortreffelijk; roomyoghurt toe (opgemaakt).
Donderdag nog meer Hartslag en om het middaguur een tosti Federico. De vakanties zijn voorbij, om twee uur heb ik A&A en om half drie samen Isa van school gehaald. “Mag Nora bij ons spelen?” (Haar vader stond te wachten, van hem mocht het, even aan haar moeder vragen.) “Van mij wel, maar vraag het maar even aan mama.” Alle moeders vonden het oké. Even afspreken waar en hoe laat Nora door haar vader moest worden opgehaald. Om half zes bij ’t Puntje (daar zouden we vast en zeker belanden). Nou, toch eerst maar naar Jamin, alleen Isa en ik hebben een ijsje gegeten, de andere dames wilden graag snoep scheppen. Ook goed. Toen inderdaad naar Uzzi, waar Nora’s vader om half zes verscheen. Maar we hebben nog tot zes uur staan wachten tot de meisjes uitgespeeld waren. Op het Honk aten we soto, altijd lekker. Ik was vergeten Tom Sawyer mee te nemen, moet duidelijk nog in het ritme komen; maar het was toch al laat, dus hup meisjes, naar bed, morgen is er weer een schooldag. Harm en ik hebben ons een poosje vermaakt met scheutjes Schotse hoestdrank. Thuis heb ik nog de kranten gelezen en wat Hartslag.
Vrijdag weer meerzadenbrood van Jumbo, met beleg van Jumbo. Ik kon niet van Hartslag afblijven—dat hoefde ook niet. Niet te filmen wat een stortbuien, maar ik hoefde er gelukkig niet uit. Eieren geklutst, nou eens een keer een omelet kaas-ontbijtspek. Na zessen de kranten met een aperitiefje en toen ‘chili con carne’. ’s Avonds werd er nog een beetje geappt op de Kunstkring.
Zaterdag had ik Hartslag uit. Volgende Tess Gerritsen in de aanslag: Diagnose besmet. Eerst maar even twee boterhammen. Ik moest ook naar AH (aanstekers, vleeswaren en kaas, melk, koffiemelk, eieren, kippers, gerookte forel, mokkapaddo’s, slagroomvla, port [persoonlijke bonus]). Ik heb thuis meteen twee van de drie kippers opgegeten en ben daarna de kranten gaan lezen. Deze keer heb ik niet zelf weekendsoep gemaakt, maar een blik snert opengetrokken. Al met al was het een voedzame dag.  

De week van 10 september

Zondagmorgen hield ik het niet meer uit en heb ik gauw Diagnose besmet van Tess Gerritsen uit de kast geplukt. ’s Middags werd het feest ter gelegenhied van Neils 40e verjaardag (18 juli) gevierd, in de aula van het IJburgcollege. Eerst gingen de overkanters en ik met de auto naar Neils woongroep en, na koffie (of thee) met koekjes, lopend naar de feestlocatie, een wandelingetje van een minuut of vijf. Vermeldenswaard: het was mooi weer. Rox had het goed geregeld, locatie en catering. We werden verwelkomd met champagne (of prosecco) en op de tafels werden borden vol stokbrood met aioli, tapenade en hummus neergezet en schaaltjes met borrelknabbeltjes, allemaal heel lekker. Voor de kinderen was er een springkasteel, en wie wilde kon gaan pingpongen. Ook konden de kinderen zich laten beschilderen, bloemen en vlinders op handen en gezichten. Iedereen vermaakte zich prima, eventueel geholpen door een biertje of wijntje—frisdrank was er trouwens ook. Aan het eind van de middag werd een Surinaams buffet geserveerd. Rox vroeg of ik het diner wilde openen, maar ik had niet door dat ze een speech bedoelde. Ik zei dus gewoon: het eten staat klaar, aanschuiven maar. Toen heeft Rox zelf maar gespeecht. Lekker eten, ook Neil genoot ervan. Dat was natuurlijk de bedoeling, het was zijn feest. Ter afsluiting kregen we koffie met taart, ook heel lekker. We hebben om een uur of acht Neil naar huis gebracht en zijn toen uitgewaaierd, ieder zijns weegs.
Maandag verder met Diagnose besmet. Ik kreeg een plensbui te verduren toen ik A&A van school ging halen (Isa en cie waren naar de oogarts voor controle), de zomer lijkt nu toch echt voorbij. Weer thuis heb ik mijn laatste kipper opgegeten. Aan het eind van de middag volgden de kranten met dutjes, en toen ik weer goed wakker was het menu van de dag: black eye bonenschotel, slagroomvla toe. Ik moest ook nog aan de afwas, en had verder nog meer medische misdaad voor de boeg, totdat ik het boek uit had. Na Diagnose besmet ga ik eerst maar wat nummers van Elsevier Weekblad lezen, die hebben zichzelf opgespaard. Donderdag komt het volgende nummer al.
Dinsdag werd Dewy 9 jaar, ze gaan het op 24 september vieren. Even nog meer Elsevier en een brunch. Shahbanou belde of ik A&A van school wilde halen, Isa was niet wakker te krijgen. Amara had klassendienst, Abigail mopperde omdat we op Amara moesten wachten. Niet zo mopperen op je zusje, we hebben ook wel eens op jou moeten wachten wanneer je klassendienst had. Uiteindelijk kwamen we natuurlijk gewoon thuis. Na een paar kopjes koffie ben ik naar de (mijn) overkant gegaan. Ik had zin in gerookte forel, aan het eind van de middag, dus voorlopig nog geen menu van de dag. Wel de kranten met een natje. Pas om een uur of tien had ik werkelijk behoefte aan de gigli met tonijn in groente, verrijkt met kappertjes, olijven, Tabasco, Worcestersauce en mayonaise. We hebben ’s avonds een beetje over eten gechat op de Kunstkring. Reggy heeft een rookoventje voor vlees en vis, gestookt met rookmot (eiken, beuken, appel, peer, elzen, als ik het goed heb onthouden). Leek mij ook wel wat.
Woensdagmorgen nog een Elsevier, toen een tosti Federico, daarna weer Elsevier. Goed dat ik eraan dacht, een dagelijkse was, anders komt er niets van terecht. Toen het droogprogramma klaar was ben ik de kranten gaan halen. Menu van de dag: kikkererwten met (voor het merendeel magere) spekblokjes, knoflook, pepertjes, augurkjes, gefruite uitjes, opgediend met rijst; slagroomvla toe.
Donderdag had ik de derde opgehokte Elsevier uit, toen had ik de achterstand ingehaald. Ik ben onderhand wel gewend aan stortbuien, dus heb ik me gewapend met twee paraplu’s toen ik A&A&I van school ging halen. Ondanks de regen zijn we toch naar het winkelcentrum gegaan. Eerst hebben we bij Kwekkeboom gebak voor Abigails verjaardag gehaald, voordat ze gesloten zouden zijn of niet veel gebakskeuze meer hadden. Inderdaad hadden ze al niet meer alles wat we wilden, waaronder twee truffelpunten. Nou, dan maar die ene laatste truffelpunt en in plaats van nog zo’n punt een ons truffels. Daarna naar hebben we bij Uzzi gesnackt en vervolgens zijn we naar Intertoys gegaan. Abigail wist al wat ze van me wilde voor haar 11e verjaardag. Ze mocht voor haar verjaardag haar favoriete eten kiezen: spinazie. Vandaag geserveerd met penne en kip in romige saus. 
Vrijdagmorgen was het tijd voor Vrij Nederland, totdat ik ging oppassen op I&J: Shahbanou had een afspraak. Ze kwam thuis met boodschappen van de Jumbo en warme rookworst van de Hema. Toen ze de kleintjes ging verschonen heb ik A&A van school gehaald. Ik moest nog naar AH, waar ik noodzakelijke en minder noodzakelijke boodschappen heb gehaald: groente, vlees, kaasbroodjes, brood, metworst, leverworst, kleine geitenkaasjes, kaasbolletjes, zakdoekjes. Aansluitend moest ik ook hoognodig naar de Galliërs, ik had geen Russische noch Schotse hoestdrank meer. Van woensdag was er nog kikkererwtenschotel over, het menu van de dag was voor mij geen verrassing. Slagroomvla toe.
Zaterdag ben ik aan de volgende thriller begonnen, Koud bloed van Tess Gerritsen. Ik raakte al een paar dagen onderkoeld, dus heb ik eindelijk maar eens de verwarming aangezet. Een boterham met kabeljauwlever en een met makreelfilet in olijfolie kwamen me goed te stade. Toen heb ik de kranten gehaald, maar met een sudoku én een cryptogram bleef ik steken. Ik had de ingrediënten in huis voor een smakelijke weekendsoep: kippen-groentesoep. Ik was geloof ik niet de enige brouwer van kippensoep. ’s Avonds hebben we (Frieda, Reggy en ik) ons in onze Kunstkring vermaakt met honing en herinneringen aan lang geleden.  

De week van 17 september

Zondag verder met het bloedstollende Koud bloed van Tess Gerritsen. Ook maar wat warms, een snackachtige brunch: kaasbroodjes. ’s Avonds de weekendsoep van de dag: kippen-groentesoep; slagroomvla. Vroeg of laat komt er aan alles een eind, deze keer was het Koud bloed: uit. Ik heb nog één Tess Gerritsen in voorraad. Nou, vooruit dan maar met de geit: Alarmfase rood.
Maandag gauw nog meer Alarmfase rood. Ook vandaag kaasbroodjes, nu zijn ze op. Er was genoeg afwas, vond ik, en een opgeruimd aanrecht is nooit weg. Met alle ruimte was het goed werken aan het avondmaal, een kippenpoot, gestoofd met ui, knoflook, prei en aardappels. Maar eerst heb ik tussendoor een kliekje kikkererwten met aankleding en rijst opgegeten. Tijd voor de trimsalon! Weer toonbaar heb ik AH met een bezoek vereerd; ik ging er weg met uien, melk, appel-kaneelvla, BB voor bakken en braden, mondwater en boterhamzakjes. Menu van de dag: kip (halve poot) met prei en aardappels, herfstvla toe. ’s Avonds heb ik worsten gebraden, ter bevordering van de houdbaarheid.
Dinsdag. Het is weer hetzelfde liedje: ik kan niet ophouden met een spannend boek. ’s Morgens begin ik vaak meteen met koffie+boek. Ik had er zin in: een tosti Federico, en ik heb er nog een halve tosti (één boterham dubbelgeklapt) met katenspek aan toegevoegd. Ik heb hoofdpijn die doet denken aan voorhoofdsholteontsteking, maar misschien valt het mee. Ik heb er tijgerbalsem op gesmeerd. Aan het eind van de middag een tas oud papier weg, post en kranten uit de bus gehaald. Voor het eten Het Parool, toen aardappels met snijbonen en braadworst, herfstvla toe, en na het eten de NRC. Toen ik Alarmfase rood uit had, heb ik Kleine mensen in de grote wereld van A. den Doolaard uit de kast gepakt. Een gevoelig boek.
Woensdagmorgen heb ik, wachtend op het onderhoud van het mechanische ventilatiesysteem, Den Doolaard ter hand genomen; toen de monteur eenmaal bezig was kon ik weer verder lezen. Ik had zin in geroosterd brood met sardines. Daarna veel gedoezel, blijkbaar was ik niet erg uitgeslapen. Om een uur of zes heb ik een vuilniszak weggebracht en de kranten uit de bus gehaald. Menu van de dag: rijst met kip en uien, herfstvla toe.
Donderdag nog meer Den Doolaard. Het ontbijtspek moest op, dat leidde (met kaas) tot een goed gevulde uitsmijter. Donderdag meisjesdag, ik ben dus A&A&I van school gaan halen. Om half vijf of nog wat later ben ik met de meisjes naar het winkelcentrum vertrokken; het was een beetje te laat om nog naar Uzzi te gaan, maar ik had een plan B: we hebben op de markt Vietnamese loempia’s gehaald voor de hele thuisclub, als voorafje. Shahbanou maakte Javaanse bami klaar, daar ben ik altijd voor te porren. ’s Avonds hebben we voetbal gekeken, met een paar glaasjes whisky tegen de hoofdpijn. Shahbanou gaf me ook nog Otrivin mee, om op te snuiven.
Vrijdag onverdroten verder met Kleine mensen in de grote wereld. Het ontbijtspek was op, maar een tosti kaas-katenspek is ook heel lekker. Maar weer eens de afwas. Abigail vierde haar verjaardag met vier schoolvriendinnen (meer pasten er niet in de auto), de keuze was gevallen op de première van Misfit, met meisje Djamila in de hoofdrol, in Pathé Arena. Amara mocht ook mee, samen met mij met bus en metro. Shahbanou en Harm gingen tijdens de voorstelling ergens iets eten, ik hield een oogje in het zeil in theater en filmzaal. De kinderen hadden vooraf iets gegeten bij de Febo, Amara en ik aten ook nog gauw wat; daarna in de rij, waar even gaten in vielen toen er handtekeningen te scoren vielen. Toen we na het voorprogramma (met een optreden van meisje Djamila in hoogst eigen persoon) naar de filmzaal gingen, konden we bij de ingang een flesje frisdrank pakken, en op de stoelen lagen een donut en een zakje popcorn. (“Incusief hapje en drankje.”) Als sentimentele ouwe man kreeg ik tijdens de film af en toe tranen in de ogen. (Niet verder vertellen!) Terug gingen de vijf achtstegroepers met de auto met Shahbanou en Harm mee, Amara en ik gingen weer met het OV. Op het Honk schonk Harm me nog een paar scheutjes Schotse hoestdrank tegen alle fysieke narigheid. Toen ik weer thuis was heb ik Het Parool gelezen, toen vond ik het welletjes.
Zaterdag kwam de NRC van vrijdag aan bod. Mijn oog viel steeds op een blikje vis. Blikopener gepakt, verder geen gezeur, brood met pilchards. Met de nodige urgentie ben ik weer boodschappen gaan doen bij AH (aardappels, groente, beleg, kaaspuntjes, pepermolentje, toetje, toiletpapier, een paar quadrupeltjes van Straffe Hendrik). Kranten mee naar boven, voor het diner de weekendsoep die vorige week overgebleven was, herfstvla toe. 

De week van 24 september

Zondag. In 1976 is in Genève internationaal afgesproken de maandag als de eerste dag van de week te beschouwen, dus ik ben nogal conservatief met mijn vasthouden aan de zondag als eerste dag van de week. Zal ik dan toch maar overstag gaan? Nieuwgrieks tetárti (‘vierde [dag]’) = woensdag erbij halen houdt uiteindelijk geen stand: al meer dan twee millennia is september (septem = 7) niet meer de zevende maand. — Bij de bedverschoning heb ik het zomerdekbed vervangen door het voor- en najaarsdekbed. Het mag van mij heus nog wel even zomers worden, ter compensatie zullen we maar zeggen, want in de zomer is het meer dan eens herfstachtig geweest. ’s Middags naar Vleuten voor Dewy’s verjaardagsfeest (*12-09-2008). Isa was ziek en Jiro benauwd. Abigail en Amara gingen met oma Rox mee, en ik met Oscar en Somni (Myrthe moest naar school). Het was mooi weer, lekker genoeg om buiten op het terras te zitten. Terug ging Somni met A&A en oma mee, ik reed dus alleen met Oscar terug. Dat gaat beslist sneller dan met trein en bus.
Maandag bij de ochtendkoffie geboeid verder met Kleine mensen in de grote wereld. Ontbijtspek had ik niet meer, maar ik laat me niet voor één vleeswaar vangen: een tosti kaas-cervelaat smaakt ook uitstekend. ’s Middags heb ik champignons gebakken, om bij de rijst met uien en de braadworst te doen. Een tussendoortje komt ook nog altijd geregeld voor, vandaag beschuiten met kaaspuntjes. Aan het eind van de middag het geijkte patroon: kranten met aperitiefje en dan het menu van de dag (: aangeklede rijst met braadworst, herfstvla opgemaakt).
Dinsdag nog meer grote wereld met Den Doolaard. Toen ik trek kreeg had ik het gauw voor elkaar, brood met biefstukworst en Berliner. Minder gauw voor elkaar had ik de afwas, maar dat mocht de pret niet drukken. ’s Avonds nog een keer het menu van gisteren. Ik had geen zin om de kranten te gaan halen, maar een aperitiefje bij een leesboek kan ook.
Woensdag heb ik Den Doolaard uitgelezen en heb me toen aan de achterstallige Elsevier gewijd. Later naar AH (brood, karbonade, runderrookworst, mokkapaddo’s, koffiemelk, keukenpapier, Steradent) en op de terugweg de brievenbus geleegd. Ik had nu kranten van twee dagen. Menu van de dag: stamppot spruitjes met spekkaantjes en runderrookworst.
Donderdag weer achterstallige Elsevier. Om twee uur A&A van school; Shahbanou hield Isa nog even thuis (maar ze ging wel—in de wandelwagen—mee naar Uzzi). Shahbanou had, therapeutisch, kippen-groentesoep, om de bijholtes aan het lopen te krijgen.
Vrijdag had ik om 12:00 afgesproken met Wim bij Teun. Ik was vroeg en ben op de vrijdagse boekenmarkt op het Spui gaan kijken. Tegen twaalven was ik terug bij Teun, en na een minuut of vijf kwam Wim aangelopen. Na een kop koffie bij Teun zijn we nog een poosje op de boekenmarkt gaan rondkijken, we hadden nog ruim de tijd. Met lijn 9 kwamen we vlot bij de Roetersstraat (halte Artis), we waren nog steeds aan de vroege kant. Nog een lekker kopje koffie bij Eik en Linde, daarna werd het tijd om naar het Crea-gebouw te gaan, waar het tiende Lampaslustrum werd gevierd—het doel van onze expeditie. (Ik ben abonnee van het eerste uur en heb dus een flinke rij Lampasnummers in de kast staan.) Het was leuk om weer een hoop oud-collega’s en -studenten en verdere vakgenoten te spreken, zo’n feestelijke bijeenkomst is meteen een soort reünie. Rodie Risselada opende de bijeenkomst met het verhalen van de vijftigjarige geschiedenis van Lampas (waarbij op groot doek de wisselende omslagen werden geprojecteerd). Daarna kwamen er twee interessante lezingen, Van Ineke Sluiter (“Altijd lente”, te gecompliceerd om in he kort na te vertellen) en Tim Whitmarch uit Cambridge (“Walking with Socrates”, een stadswandeling van Socrates door het Athene van zijn tijd, zoals beschreven door Plato). Na afloop zijn Wim en ik na een kort verblijf bij de borrel nog wat gaan drinken bij Eik en Linde, waar Wim zich over mijn gezondheid ontfermde door me een paar borrels aan te bieden om mijn keel te verzachten. Toen we bij het CS uit de tram stapten brak juist de hemel volledig open. Tien meter vanaf de tram naar de beschutting van de stationshal, maar we waren in de gauwigheid doorweekt, tot op het bot. Lekker dan, voor mijn zieke lichaam. Toen ik thuis de natte troep wilde uittrekken bleek dat een geworstel van jewelste, alles plakte aan mijn lijf. Het lukte uiteindelijk wel, maar vraag niet hoe. Na droog spul te hebben aangetrokken ben ik eerst onder de ‘wol’ gekropen om op te warmen. Later een beetje kranten gelezen en een hapje gegeten, en toen, voor mijn doen vroeg, omstreeks middernacht weer naar bed.
Zaterdag uitgeslapen en toen verder met de kranten van vrijdag. De Kunstkring had me gemist, ik had ook geen piepjes of zo gehoord (de telefoon heeft trouwens nog steeds kuren). Ik heb gauw wat bijgeappt. Het gebrek aan hoestdrank was uiterst nijpend geworden, dat kon ik niet zonder nadeel negeren. Ik had nog een cadeaukaart, die kon ik mooi gebruiken. Wel of niet ook naar AH? Ach, jawel, ik stond er nu toch voor de deur. Blikjes groente, blikjes vis, pak melk, vetspekblokjes, halvarine. Kranten uit de bus, weer een poos zoet (als ik zit te dommelen ben ik ook zoet). Menu van de dag: karbonade met sperziebonen, kwark met bosvruchten toe.