3. jun, 2018

De week van 1 januari

 

Met maandag als eerste dag van het nieuwe jaar kon ik soepel van zondag overstappen op maandag als eerste dag van de week, volgens Geneefse afspraak. Ik ben nu dus weer helemaal bij de tijd. Lilo is meteen de eerste dag van het jaar jarig, dus ook vandaag. Altijd een wat rare dag. Na een nacht met opbrekend eten en drinken heb ik mijn BMI berekend. Ik had me net gewogen, ruim 70 kilo. Een goed gewicht voor mijn leeftijd en lengte, maar ik voelde me niet prettig met een dikke buik, bijvoorbeeld doordat mijn kleding strak zit (knopen die er bijna afvliegen), wat nogal benauwend is. Nou bleek 66 kilo (zo’n beetje mijn standaard de laatste jaren) ook een goed gewicht, en daar voel ik me toch echt prettiger bij. Even een klein dieetje, terug naar 66 à 67 kilo. Eén boterham met hausmacher (en de laatste twee plakjes zonder brood). Een goed begin. Geen zoutjes bij het aperitiefje. Ik had nog kikkererwtensoep over, niet al te zwaar. Herfstvla toe, dat moet mogen. Uiteraard ben ik zelf baas over mijn dieet. En overdrijven hoeft nou ook weer niet. Ik was druk bezig met het journaal van de laatste weken van 2017 en had helemaal niet aan Hendrik Groen gedacht, maar gelukkig waarschuwde Reggy me op de Kunstkring-app. Het was al begonnen, maar ik kreeg de indruk dat ik nog niet zo heel veel had gemist.
Dinsdag ben ik weer eens in Geschiedenis van de wiskunde gedoken. Makkelijker te verteren was een tosti kaas-salami met een vleugje sambal. Om kwart voor zes naar AH (sigaretten, aanstekers, suiker, zoutjes), op de terugweg de kranten uit de bus gehaald. Eerst maar Het Parool, dan eten en daarna de NRC. Menu van de dag: aardappels, witlof, sudderlap, vla toe. Het was weer cijferkruiswoorddag, daar ben ik altijd blij mee. Op de Kunstkring hebben we gebabbeld over slijmbeursontsteking, wietolie, spacecake, oom Govert (van GTST), appeltaart met slagroom (Lilo trakteert woensdag op haar werk) en de Waddeneilanden.
Woensdag nog meer Geschiedenis van de wiskunde. Beter te behappen: een uitsmijter kaas-salami. Nu het nog kon (vakantie!) ben ik met A&A naar de ijspret op het plein nabij AH gegaan, waar ook een viertal schoolvriendinnen met Abigail had afgesproken. Schaatsen op kunstijs. Amara zag daar Amber, dus ook een vriendin van háár. Ik heb in het voorportaal (met kassa en buffet) zitten kijken hoe de meisjes zich vermaakten. Op een gegeven moment kregen ze zin in een zoete koek met witte chocola, die ze niet opkonden, alleen Amara nam iets anders, een donut met donkere chocola (die zíj wél opkon). Ik heb alleen maar een bekertje koffie genomen, en een stuk van Abigails koek toen ze vol zat. Bij de ijsbaan staat de oliebollenkraam, Shahbanou vroeg of we Berliner bollen en oliebollen mee wilden nemen. Kleine moeite. We gingen onderweg naar huis ook even bij AH aan voor een paar boodschappen voor het eten (tortellini formaggio, gehakt, mozzarella, strooikaas) en een paar flessen Roosvicé. Honkmenu: tortellini met een salade van tomaatjes met mozzarella, en gebakken gele paprika en courgette; Berliner bollen en oliebollen toe. Toen ik laat op de avond weer thuis was heb ik me nog aan de kranten gewaagd, maar halverwege de sudoku van de NRC had ik geen puf meer.
Donderdag het staartje NRC: ik heb bij de ochtendkoffie de sudoku afgemaakt en de puzzel met actueel middenwoord opgelost. Luchtig geluncht, twee beschuiten met kaas. Weer een paar bladzijden Geschiedenis van de wiskunde, toch eigenlijk meer voor professionals, niet voor een eenvoudige rekenmeester. Afijn, ik lees dan waar wiskundigen in de loop der tijden mee hebben geworsteld, en hoe ze stapje voor stapje verder kwamen. Na een stuk van Het Parool kreeg ik trek, gauw een bord linzenschotel in de magnetron, vla toe. Na het eten had ik weer energie, voor de rest van Het Parool en de NRC.
Vrijdagmorgen brood met cornedbeef en kaas, en beschuitjes met kaas. Ik heb Lidy gebeld om haar een gelukkig Nieuwjaar te wensen, van kaarten versturen is niets terecht gekomen. Ik heb verder wat zitten lezen in de jongste Kratylos, een vakblad m.b.t. ontwikkelingen op het gebied van de Indo-europese en Algemene Taalwetenschap. Het lonkte niet echt, maar ik ben toch op winkelpad gegaan, door ijzige regen. Bij Kruidvat lijken de verfrissingsdoekjes in de ban te zijn gedaan; ook Wetties kon ik er niet vinden. Dan maar meteen door naar de buren: bij Action heb ik nog een stelletje thermo-ondergoed en een joggingbroek gekocht. Joggen doe ik niet, maar zo’n broek is prettig als huisbroek. Op kipworp afstand staat op de markt de kippenkraam, goed voor een pond kippendijtjes. Toen naar de Etos, daar hadden ze wél Wetties; achter de kassa stond een oud-leerlinge van het Bredero. Hé, hallo! Vakantiewerk? Nee, ik werk hier voorlopig nog wel een poosje, ik heb een tussenjaar genomen. Altijd leuk bekenden tegen te komen. Van Favori (ik liep er al met een schuin oog voorbij, maar bedacht me al snel en maakte een bocht terug) heb ik een fetapunt (feta in bladerdeeg) mee naar huis genomen, genoeg voor een tussendoortje en het avondeten. ’s Avonds af en toe wat Kunstkring, en voorwaar, ik heb ook De slimste mens gekeken en na middernacht De nachtzoen met Karel Eykman (door Wim alom bekend bij onze oud-leerlingen).
Zaterdag was een hangdag, ik voelde me niet lekker. Ik heb wel even soepgroente gehaald bij AH, en beleg, melk, toetjes en een paar blikjes vis, maar verder was het spierpijn, rillen, wegdommelen. Met al dat gedommel heb ik een halve dag over de kranten gedaan. Voor het menu van de dag heb ik weekendsoep gemaakt, kippen-groentesoep—daar had ik dus die soepgroente voor nodig.
Zondag was ik al weer wat fitter. Na een stukje De geschiedenis van de wiskunde ben ik de afwas gaan doen, die was behoorlijk aangebost. Bij de bedverschoning heb ik het dekbedovertrek niet in de wasmand, maar in de vuilnisbak gegooid: de bovenkant was helemaal opengescheurd. Kan gebeuren, na zo’n 30 jaar. Toen ik even geen zin meer had in wiskunde heb ik de voorlaatste Elsevier te voorschijn gehaald. En het menu van de dag? Weekendsoep. 

De week van 8 januari

Maandag. In de laatste Elsevier van 2017 stonden geen puzzels, ontdekte ik toen ik aan het einde was gekomen. Ik ben meteen doorgegaan met no. 1 van 2018. Ik los altijd het cryptogram op, soms staat er als tweede puzzel een in die ik ook leuk vind, die los ik dan ook op. Ze staan achterin, ik bewaar ze als toetje. In de loop van de middag had ik 2018 nr. 1 ook al uit. Met de laatste plakjes salami en de verscheidenheid aan beleg dat ik zaterdag heb gehaald heb ik een smakelijke lunch bereid. Drie lekker belegde boterhammen en zo maar zonder brood nog een plak achterham. Het is nog steeds doezelen geblazen, maar als pensionado kan ik me dat wel veroorloven. Na zessen ben ik de kranten van beneden gaan halen. Ik had trek. Eerst eten, dan de kranten, geen aperitiefje. Menu van de dag: aardappel met venkel en sudderlap, donkere chocoladevla toe. Na het eten de kranten met ... gewoon koffie! Er viel ook weer wat te genieten op tv-gebied, ik volg nu trouw De slimste mens, puur theater met Philip Freriks en Maarten van Rossem. Natuurlijk heb ik ook naar de laatste aflevering van Hendrik Groen gekeken en me voorgenomen het boek te herlezen. Op de Kunstkring hebben we druk nabeschouwd, Frieda gaat het boek ook weer lezen, en Reggy voor de eerste keer. Om middernacht heb ik een klein restje linzenschotel als nachthapje opgegeten, daarna ben ik begonnen met ‘hoofdstuk 0’ van weer eens een spannend boek, Laat niet los van Harlan Coben. (Een prijs naar keuze, gewonnen dus.)
Dinsdag brood met ossenworst, Limburgse (?) boterhamworst en achterham, heel lekker. Laat niet los laat me meteen al niet meer los. Dat is een goed teken. Toch neem ik wel tijd voor een tussendoortje, vandaag bamisoep. Toen ik de kranten naar boven had gehaald heb ik Het Parool gelezen met een glaasje Zuid-Afrikaanse rode wijn erbij en een klein schaaltje (zo’n lotusdingetje) gezouten gerookte amandelen. De NRC heb ik bewaard tot na de aardappel met venkel en sudderlap (jawel, nog een keer). Toen was het inmiddels weer koffietijd. En bijna tijd voor De slimste mens, want vroeg eten is er zelden bij bij mij. Na De slimste mens wat nagepraat met Reggy op de Kunstkring. En weer verder met Laat niet los. Zo gaat dat dus altijd: spannend boek, Schotse hoestdrank (of iets vergelijkbaars), wachten tot de telefoon weer wat is opgeladen, en dan is het al gauw half vier.
Woensdagmorgen koffie met Laat niet los. Ik heb omstreeks de noen een beboterde boterham in stukjes gesneden en die opgegeten met divers beleg (ham, boterhamworst, ossenworst, geitenkaas). Het wegdommelen is nog niet voorbij, na een bamisoepje om een uur of vier heb ik tot zes uur zitten dutten. Kranten gehaald (NRC zat er niet bij, helaas), Het Parool gelezen totdat het eten klaar was (aardappels en prei stonden te stomen), na het eten ermee verder. Aardappels en prei zijn al verklapt, ik had er nog een stuk sudderlap bij, en als toetje nog een keer intense pure chocoladevla. Ik was toen wel weer wakker en heb De slimste mens gekeken. En op wakkere momenten door de dag heen kan ik zoals gezegd moeilijk van Laat niet los afblijven.
Donderdag als brunch 1 boterham met boterhamworst, ½ met ossenworst en ½ met achterham. Om twee uur ging ik de meisjes van school halen; Harm stond met Isa op het schoolplein toen ik er arriveerde, blijkbaar was het wat later dan ik dacht. Harm en Isa waren er voor een gesprek met juf Wendy over hoe Isa gedijt in de kleuterklas—kort samengevat: goed. Toen Abigail en Amara zich bij me hadden gevoegd hebben we op Isa en Harm gewacht; ik had Harm verkeerd begrepen toen hij ‘tot straks’zei, hij bedoelde dat we gewoon naar huis konden gaan en dat we elkaar daar zouden zien. Goed, we gingen dus gevijven naar het Honk, en een half uurtje later ging ik met A&A&I naar Uzzi. Isa wil steevast een opakroket, ik nam er deze keer zelf ook een. Amara een hotdog, Abigail een frikandel speciaal. We hebben ook nog een bakje chicken strings (5 stuks) en een patatje gedeeld, en Amara kon de verleiding niet weerstaan: ook een opakroket. Ik was op zoek naar pantoffels om de winter door te komen; eerst maar kijken bij Action. Ik wilde daar in elk geval nog een setje thermo-ondergoed kopen. Pantoffels gevonden, thermosetje gevonden, dik voor mekaar. Shahbanou had nog Javaanse bami over en heeft spaghetti carbonara erbij gemaakt. Zij en ik de bami, de anderen de spaghetti. Ik was bang dat Isa niet veel zin in eten meer zou hebben, maar ze at de spaghetti met smaak op: toevallig is ze daar gek op. “Wat wil je vandaag eten, Isa?” “Spaghetti!” Harm had de wifi op het Honk veranderd en op mijn telefoon ingesteld, maar ik kreeg geen verbinding. Uiteindelijk bleek het een kwestie van MHz. Mijn telefoon kan 3 MHz niet aan, maar met 1,5 MHz lukte het wel. Als ik het tenminste goed begrepen heb; in elk geval kwam de verbinding tot stand. Op de late avond hebben Harm en ik nog een paar glaasjes hoestdrank geslikt en hebben we naar zijn muntenverzameling gekeken. Op de een of andere manier waren we komen te spreken over rijksdaalders, zinken centen, stuivers met een gat erin, kortom over geld van vroeger.
Vrijdagmorgen liet ik me weer grijpen door Laat niet los, totdat het tijd werd voor de lunch. Een boterham met ham en een met Ardenner pâté. Tegen tweeën ben ik met Shahbanou en Jiro meegelopen naar school, om te zien of ik juf Nienke te spreken kon krijgen. Ze zat in de klas en we hebben meer dan een uur zitten brainstormen over mijn eventuele bijdrage als oude meester. Ik kan de kinderen die dat nodig hebben bijspijkeren met technisch lezen, en met de rekentalenten een driesterrenboekje onder handen nemen. En na de krokusvakantie gaan we samen aan de slag met de plusklas. Ik had iets bedacht en Nienke was daar enthousiast over. Gaan we doen dus. Direct vanaf de school ben ik naar AH gelopen, ik moest brood hebben en nog wat andere boodschappen. ’s Middags heb ik een stoofpotje gemaakt van kippendijtjes, soepgroente, gebakken uitjes, een scheut ketjap en een paar maggiblokjes, in boter met een half kopje water. Na Het Parool heb ik van dat stoofpotje genoten, met een flinke gekookte aardappel; na het eten De slimste mens gekeken, en daarna de NRC gelezen. ’s Avonds nog wat gechat op de Kunstkring en Laat niet los uitgelezen (‘Onmogelijk om weg te leggen’–Vrij Nederland).
Zaterdagmorgen. Koffie met Vrij Nederland. Na een tijdje bruin had ik weer maisbrood. Heerlijk geluncht, boterhammen met geitenkaas, pâté en Zeeuws spek. Bij AH had ik vrijdag droë rooi en port gehaald, maar ik snakte naar wodka en whisky. Om een uur of drie naar de Gallische apotheek dus. Wodka&whisky en—waarom ook niet?—een fles Berenburg. De weekendkranten mee naar boven, altijd goed voor een paar uur leesplezier. Het werd tijd voor een dagelijkse was. Abigail (op WhatsApp) was nieuwsgierig of ik nog met juf Nienke had gesproken. Jawel, meer dan een uur. Ik heb verteld wat zoal de plannen waren. Volgende week misschien al ‘bijles’, na de vakantie de plusklas. Menu van de dag: nog een keer stoofpotje kip met aardappel. De afwas liet zich niet langer afschepen. Nou, vooruit dan maar, met of zonder de geit. Ik was er al klaar mee toen we nog even kunstzinnig gingen chatten op de Kunstkring. Vaak is het een kwestie van even appen en dan weer een paar borden afdrogen, weer appen, weer verder met de afwas, enz. Nu was de afwas dus al klaar. Wel zat is tussendoor wat te puzzelen, maar ik bleef hopeloos steken in het cryptogram van de NRC.
Zondagmorgen heb ik een nieuwe aanval gewaagd op het cryptogram van de NRC. Het lukte nu beter, maar één woord kon ik niet verzinnen, terwijl er maar één letter ontbreekt (g?k heb ik, als de rest klopt). Tijd voor een versterking, brood met spianata romana, Zeeuws spek en schwarzwalder schinken. Geen kranten op zondag, maar nog genoeg VN. Ik heb de krokante Roka kaaskoekjes herontdekt, gisteren had ik geen zin om naar AH te gaan, dan maar vandaag. Kaas, melk, soepen in zak, Roka-kaaskoekjes dus, en ook nog geitenkaasbolletjes en van die chips met zeezout en peper. En een paar biertjes, voor als ik dorst heb. Na de boodschappen ben ik aan het kokkerellen geslagen. Kippenlevertjes gebakken met uien en champignons (en wat kruiderijen), daarbij rijst gekookt. Dat werd dus het menu van de dag; slagroomvla toe. ’s Avonds had ik VN uit, inclusief de puzzel (het ‘toetje’). Nu was Elsevier aan de beurt.

De week van 15 januari

Maandag was een authentieke regendag. Binnen had ik er geen last van, al was het geen vrolijk gezicht. Ik had Elsevier bij de koffie en de uren daarna, soms onderbroken door een dutje. Wat meer daglicht zou misschien heilzaam zijn. Als lunch heb ik eerst een boterham met pâté en een met Zeeuws spek gegeten. Ik was benieuwd naar de hot sauce en besloot een boterham met jonge kaas daarmee te smeren. Ook lekker. (Smeren met mayonaise doe ik wel vaker.) Toen ik het cryptogram had opgelost was het uit met de Elsevierpret. Menu van de dag: nog een keer kippenlevertjes (&c.) met rijst, plus een overgeschoten kippendijtje; slagroomvla toe. Op de Kunstkring ging het over rollators, scootmobielen en glazen. Ik vond ook nog tijd voor Cryptotaal.
Dinsdag Onze Taal (in een nieuw jasje). De lunch bestond uit boterhammen met pâté, Zeeuws spek en Schwarzwalder Schinken. Gisteren had ik geen zin om me nat te laten regenen, maar vandaag was het redelijk AH-weer. Aardappels, groente, vlees, kuipje BB, ontbijtspek, leverworstje, groene kaas, Paturain, koffiemelk. Zo kan ik weer even vooruit. Tussen de kranten door nog een keer kippenlevertjes, slagroomvla toe. Ik zou het bijna vergeten, De slimste mens; het was al begonnen, maar ze waren nog met de eerste ronde bezig. Op de Kunstkring kwam Reggy na een eerder rouwbeklag terug op het plotselinge overlijden van Dolores O’Riordan (46), zangeres van de Cranberries; hun nummer Zombie staat in Reggy’s top 10. Vroeger hielden Reggy en ik wekelijks onze persoonlijke top 10 bij (als het geen top 5 was). Zo kwamen we te spreken over meer favoriete nummers en over uitvaartmuziek. Voor de late avond had ik nog de cijferkruiswoordpuzzel in Het Parool, de dinsdagse traktatie.
Woensdagmorgen Cryptotaal, het gaat weer zoals altijd, doorpuzzelen totdat ik aan het eind ben. En dan maar weer wachten op het volgende nummer. Lunch: brood met Zeeuws spek, spianata romana, pâté. Shahbanou stuurde een foto van Jiro’s eerste officiële dag in de peuterklas; hij zag er vrolijk uit. Na zessen de kranten, toen eerst De slimste mens gekeken en daarna het restant kippenlevertjes opgegeten.
Donderdagmorgen ben ik tegen tienen naar de overkant gegaan om op Jiro te passen. Shahbanou heeft vijf weken lang op donderdagochtend EHBO-cursus op school. Harm moest na tienen weg, toen nam ik het oppasstokje over. Ik heb brood klaargemaakt voor Jiro, met strooisel (Dora, anijshagel). Harm kwam na een uurtje weer terug om aan een online cursus te werken, Shahbanou iets later, met een tas vol boodschappen. Na de hevige storm ’s ochtends was het rustig geworden, maar toen ik de meisjes van school ging halen begon het een beetje te regenen, en het was nogal frisjes. Isa wilde wel naar Uzzi, maar A&A bleven liever thuis. ’s Avonds gingen Abigail en Shahbanou naar de open avond van Damstede, Abigail moet een voorkeurslijstje van twaalf scholen maken. Het wordt de komende weken druk met scholen bezoeken. Om praktische redenen hebben we magnetronpoffertjes gegeten voordat Abigail en Shahbanou naar Damstede gingen. Sushanti ging met hen mee, en op Damstede zagen ze nog een paar klasgenoten. Nog elf scholen te gaan, en ondertussen ook nog Cito-toetsen op de basisschool. Druk dus. Ze waren ’s avonds allemaal moe op het Honk, na een paar glaasjes Schotse hoestdrank ben ik tegen elven naar huis gegaan. Het bleek trouwens een wijdverbreid ongemak, iedereen moe. Hoe komt dat toch, vroeg Reggy zich af. Ik opperde: te weinig zonlicht. Ja, dat zou het wel zijn, vitamine D-gebrek.
Vrijdag werd het 5e Lavernalustrum gevierd in het Betty Asfalt Complex. De studievereiniging Klassieke Talen aan de UvA luistert naar de prachtige naam ‘Collegium Classicum Amstelodamense cui Nomen Pulchra Laverna’ (C.C.A.c.N.P. Laverna). Laverna was de godin van allerlei gespuis, en dat was meteen de leidraad voor de lezingen van deze lustrumdag, met als thema schurken en schelmen. Het was erg leuk weer eens oude bekenden te zien, zo’n gelegenheid is meteen ook een soort reünie. Er waren twee gastsprekers uit Engeland, van eigen bodem waren er voordrachten van Raphael Hunsucker en Rodie Risselada, uit Leiden kwam Hugo Koning, allemaal sprekers met een flinke dosis humor (laat dat maar aan classici over). Natuurlijk werd er ook teruggeblikt, in een intermezzo ‘Geschiedenis van Laverna’. In een ander intermezzo konden we genieten van een ‘Lied ter ere van Laverna’ en als laatste intermezzo kregen we een voorproefje toneel (een korte scène uit de Amphitruo van Plautus; de uitvoeringen zijn op 6 en 7 april ). Na afloop ben ik met Wim een borrel gaan drinken bij Teun. Thuis de kranten, mosterdsoep uit zak en Elsevier.
Zaterdag nog meer Elsevier, en ter afwisseling Cryptotaal. Het werd hoog tijd voor weer eens een uitsmijter kaas-ontbijtspek. ’s Middags ben ik gaan winkelen (bij de Plantage-boekhandel een boekenbon Reggy, een doosje Senseo-ontkalker bij Blokker, bij AH slagroomvla en kaaspuntjes). De kranten waren er natuurlijk al, op zaterdag worden ze vroeg bezorgd. In het kleine oventje heb ik speklappen gegrild, daarna paksoi; dat heb ik gegeten zonder aardappels of rijst erbij.
Zondag met de trein van 13:00 naar Apeldoorn. Ik had met Frieda afgesproken om samen van het station met de bus naar Reggy te gaan, maar kleindochter Pascale en haar vriend Stef brachten ons met de auto. Het was weer een gezellige verjaardag; beetje prematuur wel, Reggy is pas 23 januari jarig—maar een zeurpiet die daarover valt. Larissa (moest tussendoor even werken) en Janwouter met hun kinderen, Sitia met Norah, Nino met zijn vriendin Joyce, Mirte in haar eentje, Frieda, Lidy en Jan, een hele familie-reünie. Voor de Feyenoord-aanhang was het een beetje sneu dat Ajax won met 2-0, maar ik heb er niets van gemerkt dat dat een domper was op de feestvreugde. Lekkere hapjes en drankjes, de bladerdeeghapjes uit de oven waren nog eens extra lekker. Ik had de Elsevier meegenomen voor onderweg in de trein, heb er heen en terug in zitten lezen en thuis heb ik het nummer uitgelezen.

De week van 22 januari

Het is nog steeds wennen, maandag als eerste dag van de week. Lychnari, tijdschrift over het hedendaagse Griekenland, lag al een tijdje op me te wachten, en ik was er ook wel aan toe. Gebruncht met boterhammen met spianata romana en schwarzwalder schinken (laat ik maar alles met kleine letters doen). Na een mooie afwas heb ik braadworsten gebraden en in de jus aardappels en bosuitjes gestoofd. Toen ben ik boodschappen gaan doen (bananen, knoflook, brood, rookworst, dunne kaaskoekjes van Roka). Boven aan het lijstje had ‘keukenrol’ moeten staan, maar ik was vergeten dat op te schrijven, en in de winkel om er alsnog aan te denken. Velletjes toiletpapier als noodoplossing, maar dat schoot niet op natuurlijk. Het laatste servetje was ook al gebruikt, tissues had ik niet meer in huis, doffe ellende dus. Nou ja, de braadworst met aardappels en bosuitjes smaakte heerlijk, en de slagroomvla toe ook. ’s Avonds kranten, De slimste mens en Kunstkring. Het stoofpotje was helemaal op, daarom heb ik vast een nieuw stoofpotje gemaakt, van aardappels en venkel. Maar voor tussendoor heb ik nog wat anders in de koelkast.
Dinsdag (Reggy jarig!) ben ik PS van het jaar 2018 gaan lezen, die lag al een aantal weken in de la. Tosti Federico, dat was al weer een tijdje geleden. PuzzelBrein, ook al lang in de la. Ik had nog de ‘drukproef’ (PDF) van mijn voordracht in Skopje (herfst 2016) om te corrigeren, daar moest ik nodig eens werk van maken. Bij de lustrumviering van Laverna waren ter medeneming exemplaren neergelegd van de Almanak van het 4e lustrum, dus vijf jaar geleden. Ik heb er een meegenomen en me er vandaag kostelijk mee vermaakt. Na zessen ben ik de kranten gaan halen, maar lezing ervan heb ik uitgesteld tot na het diner: speklap met paksoi (dat dus), deze keer een aardappel erbij. Slagroomvla toe. Toen weer verder met de ‘drukproef’. Ik keek even in de e-mail naar de deadline, die was dus al voorbij. Met excuses heb ik na de correctie gereageerd en de correcties doorgegeven. Na gedane arbeid ben ik de cijferkruiswoordpuzzel in Het Parool gaan oplossen, dat ging deze keer weer vlot.
Woensdag bij de koffie de Almanak van het Lavernalustrum van 2013 uitgelezen. Voor de lunch brood met kaas, schwarzwalder schinken en Zwitserse (groene) kaas. Om twee uur ben ik Amara van school gaan halen; Abigail en Shahbanou waren naar de open dag van het Viertaal College, ergens in de buurt van Sloterdijk, de rest was ziek thuis (behalve Amara dan, anders had ze niet opgehaald hoeven te worden). Shahbanou was ook ziek, maar ja, ze kon Abigail niet alleen laten gaan. Na Amara thuis te hebben afgeleverd ben ik naar AH gegaan, ‘keukenrol’ stond nu echt boven aan mijn lijstje. Verder was de melk op en het beleg zo goed als. Die misstand heb ik gauw verholpen. Om een uur of zes een tas oud papier naar de container en weer vers papier uit de brievenbus: de kranten. Eerst Het Parool, anders zou ik mijn aperitiefje mislopen. Toen het menu van de dag, braadworst met aardappels en venkel, slagroomvla toe. Na het eten de NRC. Ik heb bijtijds de tv aangezet om niet weer De slimste mens te vergeten. Voor die tijd is er Rail Away van de EO, prachtige treinritten over markante spoorlijnen. Daar kijk ik vaak met een half oog naar, in afwachting van De slimste mens—soms zelfs met beide ogen. Bergen en dalen, sneeuw of geen sneeuw.
Donderdag de kronkels gescherpt met PuzzelBrein. Een smakelijke broodmaaltijd, met ham en boerenmetworst. Ik zag dat het weer nodig was, dus heb ik als de bliksem snor en baard getrimd. Om twee uur heb ik A&A van school gehaald, Isa was nog ziek. Abigail kreeg ook last, maar ze is toch ’s avonds met Shahbanou (ook nog ziek) naar de open avond van Vox (in ‘mijn’ oude school) gegaan. Shahbanou heeft varia gefrituurd, daar werd toch wel goed van gegeten. Tegen elven ben ik naar huis gegaan.
Vrijdag vroeg op, ik heb A&A naar school gebracht, Harm moest naar een examen ter afsluiting van zijn online-cursus. De rest bleef thuis uitzieken. Vanaf school ben ik meteen door gegaan naar de apotheek voor de herhalingsrecepten, daarna naar AH (sigaretten, zakdoekjes). Dit leek me voor de verandering wel eens lekker: ontbijtspek krokant gebakken in de koekenpan. Daar heb ik twee boterhammen mee belegd voor het ontbijt. Nog wat PuzzelBrein. Aan het eind van de middag ben ik met Rox, Myrthe en Somni naar de Marius Meijboom (Neils huis) gegaan, waar het eenjarig bestaan werd gevierd met eten en drinken. Beneden een glaasje champagne met een framboos erin, boven een kopje koffie en een bijzondere maaltijd: er was pastinaaksoep (lekker), knolselderijsoep (heb ik niet genomen), stukjes kip in bouillon, een stoofschotel met stukjes feta en gestoofde zuurkool met zoete aardappel. Neil vond de pastinaaksoep zo te zien niet zo lekker, maar het stoofpotje met feta en de kip gingen er vlot in. ’s Avonds thuis de kranten gelezen en een dagelijkse was gedraaid.
Zaterdag gebruncht met een tosti ham-kaas (klassiek dus), de schone was opgeborgen en mijn tas gepakt: Lidy vierde haar verjaardag. Ik nam de doorgaande trein van 15:00, wel prettig als ik niet in Amersfoort hoef over te stappen (meer dan een kwartier op een tochtig perron). Het was al druk toen ik bij Lidy aankwam: Wendy en Daisy met aanhang, Arno en Ivaniha, later kwamen ook Jos en Ton, en nog weer later kwam Reggy. Als ik op zaterdag naar Lidy ga blijf ik logeren.
Zondag maakten we er een rustdag van, bijkomen met koffie/thee en broodjes. Lidy verraste me met balkenbrij voor het avondmaal, een Gelderse specialiteit. Terug naar huis had ik een overstaptrein, maar net als een eerdere keer zag ik de aansluiting al klaar staan, dus geen gekleum op het perron. Thuis heb ik nog zitten lezen in de weekendkranten, zo ver als ik kwam.